Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Στην Ιταλία ο επόμενος αγώνας για το μέλλον της ευρωζώνης

Οι εκλογές στην Ιταλία -στα τέλη του 2017 ή τις αρχές του επόμενου έτους- εγείρουν ερωτήματα για το οικονομικό μέλλον της χώρας, καθώς δυο από τα δημοφιλέστερα κόμματα έχουν ευρωσκεπτικιστική ατζέντα.

Σε μια χρονιά αποφασιστικής σημασίας εκλογών, η ευρωζώνη έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να αντέξει. Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχασαν τις εκλογές σε δυο χώρες-κλειδιά, τη Γαλλία και την Ολλανδία, ενώ η εθνικιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία αναμένεται να τα πάει ακόμα χειρότερα στις Γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Γ.Κοντογιώργης, Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές και το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο


πηγη
--------------

Συμφωνία εποπτευόμενης λεηλασίας

του Δημήτρη Μηλάκα
Μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς η ελληνική Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει ένα πλέγμα μέτρων που συνθέτουν το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν στο εξής το πολιτικό σύστημα, η οικονομία και η κοινωνία της χώρας. Με άλλα λόγια η εν λόγω συμφωνία δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη συμπλήρωση και ενίσχυση των προβλέψεων των προηγούμενων μνημονίων.

Τα 140 «προαπαιτούμενα» που έχει δεσμευτεί να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσει η κυβέρνηση θα μπορούσε κάποιος να τα ταξινομήσει, με βάση τους στόχους, ως εξής:
  • Θωράκιση της ανεξαρτησίας (από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση) του φοροειπρακτικού μηχανισμού και του μηχανισμού αποκρατικοποιήσεων.
  • (Ξε)πούλημα των εναπομεινάντων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και των υποδο­μών.

Μ.Μ.Ε.: τους τα "χώνουν" οι τράπεζες!!!

..ΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ

Στα χρόνια των μνημονίων που μια οικονομία σε όλους τους τομείς της ζει και βιώνει την απόλυτη καταστροφή μοιραίο γεγονός είναι να βλέπουμε και την κάθετη πτώση πωλήσεων εφημερίδων και περιοδικών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτει την τεράστια μείωση πωλήσεων σε αυτό τον κλάδο η οποία από το 2011 έως το 2016 έφτασε στο 50%...Παρότι η πτώση των πωλήσεων είναι μεγάλη και η διαφημιστική πίτα συνεχώς μειώνεται σήμερα οι εφημερίδες και τα περιοδικά επιβιώνουν από τις διαφημίσεις των τραπεζών και των παραμάγαζων αυτών...και αναρωτιόμαστε όλοι εμείς ποιος θα τα βάλει με τους τραπεζίτες όταν είναι οι μόνοι που κρατάνε τον έντυπο τύπο εν ζωή;

Το αποκορύφωμα της χειραγώγησης...


Όπως γράφει ένα γκεμπελικό δημοσιογραφικό αριστούργημα μίας γερμανικής εφημερίδας, η Ελλάδα κερδίζει από το χρέος της, οπότε δεν χρειάζεται η διαγραφή μέρους του – στηριζόμενη στο δημοσίευμα ενός Ισπανού ιδιώτη στο διαδίκτυο, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως επιστημονική μεθοδολογία.
«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν πληρώνει τίποτα για το χρέος της, αλλά κερδίζει και από αυτό», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη μελέτη του Ισπανού οικονομολόγου, καθηγητή της σχολής Esade της Βαρκελώνης, Πάμπλο Τριάνα. Στο δημοσίευμα τονίζεται:


«Ποτέ στην ιστορία των σύγχρονων κρατών δεν έτυχε καλύτερης μεταχείρισης κάποιος οφειλέτης, όπως σήμερα η Ελλάδα», λέει ο Τριάνα. «Εάν κοιτάξει κανείς όλα τα δεδομένα, η χώρα έχει αρνητικό επιτόκιο για τα χρέη της, κερδίζοντας έτσι στο τέλος χρήματα», εξηγεί ο οικονομολόγος. Με αυτό τον τρόπο αντικρούει τη γνωστή διαπίστωση, ότι η Ελλάδα στενάζει υπό τα μέτρα λιτότητας που της επιβάλλουν οι δανειστές της και πως οι τόκοι που καταβάλλει βυθίζουν τη χώρα περαιτέρω στην κρίση» (πηγή).

Η πρόκληση του οικονομικού περιφερισμού.

Η εξάπλωση της παγκοσμιοποίησης, από τη δεκαετία του 1970, βασικά χαρακτηριστικά της οποίας ήταν,  η εφαρμογή των κανόνων του ελεύθερου εμπορίου, της απρόσκοπτης κίνησης των κεφαλαίων με βάση τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, συνοδεύτηκε, pari passo, από την εμφάνιση και τη σταδιακή εξάπλωση των Περιφερειακών Συμφωνιών Εμπορίου (ΠΣΕ). Αναφέρω τις πλέον γνωστές Περιφερειακές Συμφωνίες Εμπορίου στον Πλανήτη.
Στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο έχουμε την προσπάθεια περιφερειακής ολοκλήρωσης με την καθοδήγηση της γαλλογερμανικής συμμαχίας και τη δημιουργία της ΕΟΚ αρχικά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνέχεια. Η ίδρυσή της ανάγεται στο 1957.

To χρέος των 123 δισ. δολαρίων του Πουέρτο Ρίκο είναι το κόστος του αμερικανικού αποικισμού

Την προηγούμενη εβδομάδα το Πουέρτο Ρίκο έγινε και επίσημα η χειρότερη περίπτωση πτώχευσης στην ιστορία της αμερικανικής αγοράς κρατικών ομολόγων. Στις 3 Μαΐου, μια επιτροπή οικονομικής εποπτείας, η οποία επιβλήθηκε από την Ουάσιγκτον στην κυβέρνηση του νησιού λιγότερο από έναν χρόνο πριν, ανακοίνωσε ξαφνικά ότι η οικονομική κρίση του Πουέρτο Ρίκο «έφθασε σε οριακό σημείο». Η επιτροπή ζήτησε τον άμεσο διορισμό ενός ομοσπονδιακού δικαστή για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπιστεί το τρομερό χρέος ύψους 123 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει η κυβέρνηση της Κοινοπολιτείας και οι δημόσιες επιχειρήσεις της τόσο στους ομολογιούχους όσο και στα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα των εργαζομένων.
ThePressProject