Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Η αυτοχειρία του ΣΥΡΙΖΑ

Η εισαγωγή προς ψήφιση του σκληρότερου 4ου μνημονίου τοποθετεί πραγματική νάρκη τόσο στα θεμέλια της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, η μεν κυβέρνηση θα υποστεί την γενική αποδοκιμασία σχεδόν του συνόλου των κοινωνικών τάξεων, το δε κόμμα θα χάσει όχι μόνον το τρέχον πολιτικό του αφήγημα, αλλά και την ιδεολογική του ταυτότητα.

'Από τα οικονομικά της Απάτης στα οικονομικά της Καταστροφής'

To 2002 τέθηκε σε κυκλοφορία το ευρώ με το βασικό σκεπτικό ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα απηλλάσσοντο άπαξ δια πάντως από τον πληθωρισμό, την υποτίμηση των νομισμάτων τους και τις συχνές ακανόνιστες διακυμάνσεις των νομισμάτων τους.

Γερμανικές Τορπίλες κατά Τραμπ - Υποκίνηση και «Ευρωπαϊκού» Τελεσιγράφου'

O Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Επισκέφθηκε την Ουάσιγκτων Ποστ, πέτρα του νέου σκανδάλου

Του Μιχαήλ Στυλιανού

Συγκλίνουσες τώρα πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι η οργιώδης διήμερη προπαγανδιστική εκμετάλλευση από την Ντώϋτσε Βέλλε ενός αδέσποτου δημοσιεύματος της Ουάσιγκτων Ποστ για την διαπόμπευση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ως προμηθευτή συμμαχικών μυστικών στους Ρώσους, δεν αποτελούσε κρούσμα δημοσιογραφικού εκτροχιασμού αλλά πολιτική επιχείρηση, προφανώς συντονισμένη με την αντίστοιχη στην Ουάσιγκτων.

Johatsu: το "ανθρώπινο πρόσωπο" του καπιταλισμού

Η αποκάλυψη άρχισε σε ένα μπαρ του Παρισιού το 2008, όταν η δημοσιογράφος Λένα Μωζέ άκουσε από έναν φίλο της την ιστορία τού Ιτσίρο και της Τομόκο. Το ζευγάρι παντρεύτηκε την δεκαετία του '80, έκανε κι ένα παιδί και ζούσαν μια άνετη ζωή στην Σαϊτάμα, μια πλούσια πόλη λίγο έξω από το Τόκυο. Ώσπου ήρθε η κρίση, το χρηματιστήριο πήρε την κάτω βόλτα και το μέχρι τότε ευτυχισμένο ζευγάρι βούλιαξε στα χρέη. Τότε ο Ιτσίρο με την Τομόκο αποφάσισαν να κάνουν αυτό που επί είκοσι χρόνια τώρα κάνουν κάθε χρόνο εκατό χιλιάδες ιάπωνες: να γίνουν johatsu (γιοχάτσου), δηλαδή να εξαφανιστούν λόγω ντροπής.

Σε προηγούμενο σημείωμά μας, όπου κάναμε λόγο για το karoshi, μιλήσαμε για τις χιλιάδες αυτοκτονίες ιαπώνων, λόγω ντροπής που είτε δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους απάνθρωπους ρυθμούς τής εργασίας τους είτε έχασαν την δουλειά τους. Ο ιδανικός τρόπος για να γλιτώσει από την ντροπή ένας ιάπωνας είναι η αυτοκτονία. Για όσους δεν διαθέτουν τα ψυχικά αποθέματα για μια τέτοια πράξη, η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι το johatsu: απλώς, αφήνουν πίσω τους τα πάντα και εξαφανίζονται, προτιμώντας να θαφτούν ζωντανοί σε κάποιο μέρος όπου δεν τους ξέρει κανείς.
 Σάνυα, Τόκυο
Η Μωζέ άκουσε την ιστορία με ενδιαφέρον και άρχισε να ψάχνει το θέμα με τους johatsu. Κι όσο το έψαχνε, τόσο το ενδιαφέρον της μεγάλωνε. Το συζήτησε και με τον σύντροφό της, τον φωτογράφο Στεφάν Ρεμαέλ και πήραν την μεγάλη απόφαση να πάνε στην Ιαπωνία και να ερευνήσουν το ζήτημα από κοντά. Όταν έφτασαν στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα έμεναν εκεί μια ολόκληρη πενταετία αναζητώντας απαντήσεις.

Citigroup: Το μόνο που θα λάβει η Ελλάδα στο Eurogroup είναι η... δέσμευση για το χρέος

Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να περιλαμβάνει μόνο την παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής και τη μετάθεση καταβολής των τόκων σε μεταγενέστερη ημερομηνία

Taz: Η λιτότητα στην Ελλάδα δεν θα έχει τέλος αν ψηφιστούν τα νέα μέτρα

Εξαπατημένοι αισθάνονται οι Έλληνες μετά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης πριν από τις εκλογές του 2015
Στα νέα μέτρα λιτότητας που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση στη χώρα μας, αναφέρεται με άρθρο της η γερμανική εφημερίδα taz με τίτλο «Λιτότητα δίχως τέλος».
«Το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με αυτό του 2015 για την κυβέρνηση, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έτσι ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές.
Εδώ και μερικές μέρες ο πρωθυπουργός δελεάζει τους βουλευτές του υποσχόμενος ρυθμίσεις για το χρέος ως αντάλλαγμα για τα κύματα λιτότητας των τελευταίων ετών».
Και στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται:
«Το γεγονός ότι μια αριστερή κυβέρνηση ζητά να πληρώσουν τα σπασμένα, για μια ακόμα φορά, οι απλοί πολίτες προκαλεί τις χειρότερες εντυπώσεις σε όσους επωμίζονται εδώ και χρόνια τα βάρη της κρίσης.
Εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοεισοδηματίες, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες πίστεψαν τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ακριβώς εκείνοι που έδωσαν το 2015 την εντυπωσιακή εκλογική νίκη στον Αλ. Τσίπρα.
Και είναι εκείνοι που αισθάνονται σήμερα ότι εξαπατήθηκαν», καταλήγει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας. 
ΠΗΓΗ

Wolf: Ο Μακρόν και η μάχη για την ευρωζώνη

Aν η Γαλλία οδηγηθεί στον αποπληθωρισμό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η Λεπέν μπορεί να κερδίσει στις επόμενες εκλογές. Αναγκαία η αύξηση των μισθών στην Γερμανία.
Η αλήθεια είναι πως «το ευρώ είναι ατελές και δεν μπορεί να αντέξει χωρίς μεγάλες μεταρρυθμίσεις». Αυτή ήταν η προειδοποίηση του υποψήφιου Εμανουέλ Μακρόν σε ένα γερμανικό κοινό.

«Η εξολόθρευση των ανέργων» – Η κρίση κατά τον Σελίν

Για να καταπολεμηθεί η ανεργία μια λύση υπάρχει: να εξολοθρεύσουμε τους άνεργους. Με το όπλο της παραδοξολογία αλλά και με σκληρό καταγγελτικό λόγο ο συγγραφέας Λουί-Φερντινάν Σελίν  στην περίοδο  του μεσοπολέμου, εισέβαλε ορμητικά στη συζήτηση για την τότε οικονομική κρίση. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 1933  στο μηνιαίο περιοδικό Les Mois, με τίτλο Pour tuer le chomage tueront-ils les chomeurs? Ήταν μια παρέμβαση επάνω σε ένα φλέγον κοινωνικό θέμα της περιόδου εκείνης, στο ζενίθ της οικονομικής κρίσης. Η παρέμβαση ενός δύστροπου και συχνά αποκρουστικού συγγραφέα που φαίνεται όμως ότι έχει κάτι να μας πει και για το σήμερα.