Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Financial Times: Αυτό είναι το ύπουλο σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα

«ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2018 ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές πρότειναν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου επέκταση του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου, και μετά το καλοκαίρι του 2018 και χρηματοδότηση από το ΔΝΤ μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Επανάσταση ή μεταμόρφωση;

 Εντγκάρ Μορέν Ο Γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Εντγκάρ Μορέν
Ο 96χρονος σήμερα Γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Εντγκάρ Μορέν έδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο μια συνέντευξη στο περιοδικό Ballast. Παρουσιάζουμε στη συνέχεια ένα απόσπασμα από αυτή τη συνέντευξη.
• Εχετε πει ότι εγκαταλείψατε τον όρο «επανάσταση» και προτιμάτε τον όρο «μεταμόρφωση». Πώς αυτή η μεταβολή, δηλαδή αυτή η δεύτερη λέξη, μπήκε στη ζωή σας;

Γιατί ζητώ Ειδικό Δικαστήριο

Δεν υπάρχει αναλυτής παγκοσμίως που να διαφωνεί ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης απλά θα κουκουλώσει για λίγο τη συνολική χρεοκοπία της χώρας κάνοντάς τη χειρότερη. Παράλληλα, δεν υπάρχει ραδιοτηλεοπτικό μέσο στη χώρα που να μη δαιμονοποιεί όποιον τολμήσει να πει αυτό που όλοι γνωρίζουν και που εκτός Ελλάδας θεωρείται δεδομένο.

Η Γερμανία δεν παραδίδει το «όπλο» του χρέους

Η Γερμανία ειδικά  σε αυτή τη φάση και ανεξάρτητα των πεπερασμένων πιέσεων του ΔΝΤ, δεν πρόκειται ένα βασικό «όπλο» όπως το χρέος να το παραδώσει για χώρες όπως η Ελλάδα λέει ο καθηγητής χρηματοοικονομικών Κώστας Μελάς, μιλώντας στον 9.84 , ενώ παράλληλα εξήγησε την θέση του ότι η παγκοσμιοποίηση στις μέρες μας αμφισβητείται ευθέως πλέον από τις περιφερικές οικονομικές ενώσεις.
  
Πηγή
blogger: δες και τις παρακάτω σχετικές εγγραφές:

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συνολική συμφωνία-Αγκάθι το χρέος.

Έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση, που κράτησε περίπου 8 ώρες, το Eurogroup ολοκληρώθηκε, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά δεν επτεύχθη συνολική συμφωνία. Μεγάλο αγκάθι παραμένει το θέμα του χρέους και φυσικά η διαφορετική προσέγγιση, ΔΝΤ - Γερμανίας.

Το Eurogroup, πάντως, επισφράγισε την ολοκλήρωση της β` αξιολόγησης και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης.

H οικονομική ύφεση θα γίνει μια μόνιμη κατάσταση για τη χώρα...

Το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Τσίπρα που ενέκρινε η Βουλή, οι μεγάλες ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για το Eurogroup της Δευτέρας αλλά και τα διαφορετικά σενάρια των δανειστών απασχολούν τον γερμανικό τύπο.
«Μεταξύ των υπ. Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα για μια γρήγορη εκταμίευση της επόμενης δόσης και μια ελάφρυνση χρέους μπορούν να υλοποιηθούν» γράφει η Frankfürter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στην έγκριση από την ελληνική βουλή του νέου πακέτου μέτρων και στο προσεχές Eurogroup.

Υπάρχει ευρωπαϊκή διέξοδος από την παγίδα «αργού θανάτου»;

Η σχέση της Αθήνας με τους εταίρους της έχει εδώ και καιρό αλλάξει. Το τίμημα για να συμβεί αυτό ήταν βαρύ: η υπογραφή και αυστηρή εφαρμογή του 3ου Μνημονίου, με πρόσφατο κρίκο τη συμφωνία για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Εκτός από αυτό, ωστόσο, είναι και το ευρωιερατείο που υπό το βάρος ταυτόχρονων κρίσεων-προκλήσεων πιέζεται να βάλει νερό στο κρασί τουΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ