Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Το Ελληνικό Ζήτημα κλονίζει το μεταπολεμικό αξιακό σύστημα της ΓερμανίαςΘέτει σε δοκιμασία την ευρωπαϊκότητα του Βερολίνου και βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των εκλογών του Σεπτεμβρίου  - Τα σχιζοφρενή σενάρια του ESM  αποκαλύπτουν τις μετεκλογικές προθέσεις του Βερολίνου – Η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι αν μπορεί να γίνει κάτι, πρέπει να γίνει πριν τις γερμανικές εκλογές
του  Μάκη  Ανδρονόπουλου
Στις 27 Αυγούστου 2016, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο με τίτλο Το Ελληνικό Ζήτημα στο επίκεντρο των γερμανικών εκλογών του 2017, όπου επισημαίναμε ότι επειδή το Βερολίνο έχει πολλά καυτά ζητήματα (Deutsche Bank, πλεονάσματα, διάσπαση του ευρώ, διαγραφή του ευρωπαϊκού χρέους, δικαστική αναψηλάφηση της υπόθεσης Siemens, Προσφυγικό, Ερντογάν) δεν αποκλείεται να επιλέξει το Ελληνικό Ζήτημα για να ασκήσει λαϊκισμό και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Επισημαίναμε ότι το ίδιο συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές το 2013, μόνο που αυτή τη φορά το πρόβλημα έχει προσλάβει τέτοιες διαστάσεις που θα θέσει σε δοκιμασία ολόκληρο το μεταπολεμικό αξιακό σύστημα της Γερμανίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις εξής πρόσφατες εξελίξεις:

Επί του Πιεστηρίου


----------------------

------------------------------

----------------------------------
Βlogger: κάντε τον κόπο να ακούστε την Σαχινίδη. Χωρίς ίχνος ντροπής για τις ευθύνες του εμφανίζεται ως λευκή περιστερά για να διεκδικήσει ξανά την ψήφο των πολιτών για τους (ξανα)σώσει. Αντί να ζητήσουν συγνώμη και να εξαφανισθούν από το πολιτικό προσκήνιο, δοκιμάζουν νέα ονόματα, περίτεχνες ονομασίες, σαν τους απατεώνες που αφού "φορτώσουν" την αγορά με πέτσινες επιταγές, εξαφανίζονται για να επανέλθουν με νέο εταιρικό όχημα για να κάνουν κάτι που το έχουν αναγάγει σε τέχνη. Την τέχνη της εξαπάτησης. Ο Γιανναράς έχει το λόγο:
«Δεν μας σέβονται ούτε στα στοιχειώδη βγαίνουν στις τηλεοράσεις και μιλούν άνθρωποι οι οποίοι είναι οι κυρίως ένοχοι για αυτήν την καταστροφή και δεν αισθάνονται την ανάγκη να πουν ένα συγνώμη ή να κλείσουν το στόμα και να αποσυρθούν από τον δημόσιο βίο. Θεωρούνται κεφάλαιο για τον πολιτικό βίο άνθρωποι οι οποίοι υπέγραψαν τον υπερδανεισμό της χώρας ξέροντας ότι ένα τέτοιο δάνειο αυτή η χώρα δε μπορεί ποτέ να το πληρώσει. Και σήμερα όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά μας κουνάνε και το δάχτυλο.» ΠΗΓΗ

TAKE OR LEAVE IT (ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ Ή GREXIT)

Η μόνη πρόταση (Γερμανίας και Τόμσεν) που υπάρχει στο τραπέζι του Eurogroup είναι:

1) Θα δοθεί παράταση εξόφλησης του χρέους για 15 χρόνια
2) Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τώρα στο πρόγραμμα χωρίς

χρήματα (ως τεχνικός σύμβουλος) μέχρι να τελειώσει το τρίτο μνημόνιο το 2018.
3) Όταν τελειώσει το τρίτο μνημόνιο, τότε το ΔΝΤ θα αποφασίσει για το εάν θα δώσει νέο δάνειο με υπογραφή φυσικά νέας δανειακής σύμβασης με ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ (ΠΕΜΠΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ), ώστε να μπορεί το ΔΝΤ να πιστοποιήσει ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο.
4) Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2022 μετά το 2018. Ακούστηκε και κάτι για 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 ή για 3% για 20 χρόνια.
Αυτή λοιπόν είναι η πρόταση που υπάρχει με τη μέθοδο του take or leave it.
Ο κ. Τσίπρας, την αρνήθηκε αυτή την πρόταση προς το παρόν και παρέπεμψε προφανώς για την αποδοχή της στο Eurogroup της 15-6-2017, ώστε στο μεταξύ να γίνει το κατάλληλο προπαγανδιστικό μασάζ στον εμβρόντητο ελληνικό λαό.
Η καρέκλα πάνω απ’ όλα. 

ΠΗΓΗ

Ερχεται το «πράσινο» χαράτσι στο νερό - Ποιοι θα επιβαρυνθούν.

Ενα ακόμη χαράτσι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όλοι οι Ελληνες, κυρίως οι αγρότες με μεγάλες καλλιέργειες. Ο λόγος για το... περιβαλλοντικό τέλος στο νερό το οποίο θα επιβαρύνει και τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα αφού θα επιβληθεί από όλες τις εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ) και θα συνδέεται με την κατανάλωση του νερού.

Οι επιβαρύνσεις θα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με την εταιρεία ύδρευσης και ο τρόπος υπολογισμού του τέλους θα εξαρτάται ακόμη και από το κόστος συντήρησης του δικτύου.

Taz: «50 χρόνια δουλείας για την Ελλάδα»

«Για μια ακόμα φορά η Ελλάδα αγωνιά, γράφει η taz σε σχόλιο με τίτλο «50 χρόνια δουλείας». 

Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει: «Αυτή τη φορά η αγωνία δεν οφείλεται σε έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά
στον γερμανό Β. Σόιμπλε. Εκείνος στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία στο Eurogroup. Η αρνητική του στάση εγκυμονεί ωστόσο κινδύνους γιατί χωρίς ελαφρύνσεις το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και χωρίς το Ταμείο ο Β. Σοίμπλε δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα. (…) Ο γόρδιος δεσμός δεν είναι εύκολο να λυθεί. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί διέξοδος τις επόμενες εβδομάδες. 

Ο Β. Σόιμπλε έστησε παγίδα στους δανειστές, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία. Το τίμημα το πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι Έλληνες, που θα βιώσουν στο πετσί τους τα νέα μέτρα λιτότητας. 

Σε περίπτωση που είχε επιβληθεί σε Γερμανούς ένα τόσο καταστροφικό πρόγραμμα ο Β. Σόιμπλε δεν θα ήταν πια υπουργός. Όμως η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Για να κερδίσει την εύνοια του ΔΝΤ, το Eurogroup θέλει να πιέσει την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι θα πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Στην πράξη αυτό σημαίνει 50 χρόνια δουλείας. 

Η κρίση που ξεκίνησε το 2010 θα βασανίζει ακόμα πολλές γενιές Ελλήνων. Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή ο Σόιμπλε είναι υπουργός Οικονομικών. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθεί».

Γερμανία και ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για Φασιστική καταπίεση στην Ευρώπη;

Με αυτό το ακραία προκλητικό ερώτημα τιτλοφορεί ο Πήτερ Κένινγκ (οικονομολόγος, πρώην της Παγκόσμιας Τράπεζας, συγγραφέας, δημοσιολόγος) έναν απολογισμό απειλητικών διεθνών εξελίξεων, το μισό του οποίου αφιερώνεται στο κυνήγι ρωσικών μαγισσών και προέδρου Τραμπ στην Ουάσιγκτον και τις επικίνδυνες για την ειρήνη πιθανές επιπτώσεις του. Το επίμαχο ερώτημα του τίτλου αφορά στο δεύτερο μέρος του μακροσκελούς άρθρου, αναφέρεται σε ευρωπαϊκές εξελίξεις, εξ ίσου απειλητικές, που μας εγγίζουν αμεσότερα και γράφει τα ακόλουθα:

Ο βάλτος της ιστορίας - Η εκδίκηση του πιθήκου!

του Νίκου Μπαγιαρτάκη
Το γνωστότερο βιβλίο του Φουκουγιάμα είναι το "Τέλος της ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος". Όπου ήθελε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης του αντίπαλου δέοντος να καταστήσει σαφές ότι πλέον δεν θα υπάρξει άλλη δύναμη στο μέλλον που θα αμφισβητήσει ως ηγεμονικό πλανητικό ιμπέριουμ (αυτοκρατορία) τις Η.Π.Α.
Η αλήθεια είναι ότι ο καπιταλισμός του Κέινς τελείωσε μαζί με εκείνη την εποχή μετά με τον Κομμουνισμό και οδηγηθήκαμε στην μετάβαση του νεοφιλελευθερισμού.