Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Γιατί δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος;

ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΞΙΑ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ

Όσες φορές η Ελλάδα έμεινε για λίγο ανεξάρτητη από εξωτερική κηδεμονία χρεοκόπησε. Με αυτό το πολιτικό σύστημα που έχει, εδώ και 200 χρόνια, απλά δεν μπορεί να αυτοδιοικηθεί. Ακόμα και σήμερα, εν μέσω της νέας χρεοκοπίας, το πολιτικό σύστημα αρνείται να αναλάβει την αυτοδιοίκηση της χώρας και μας παραδίδει στους ξένους.

Αρνείται να φτιάξει ένα δικό του πρόγραμμα εξόδου
από την κρίση. Αρνείται έστω και τυπικά να αναλάβει την ιδιοκτησία των μνημονίων που το ίδιο υπογράφει.

Προτιμά να αποφεύγει το πολιτικό κόστος της χρεοκοπίας που το ίδιο προκάλεσε και τα φορτώνει όλα στους ξένους, οι οποίοι κατάλαβαν τι συμβαίνει και όρμησαν να αρπάξουν τη χώρα.

Υπέρτατη αξία έχει αναχθεί η διατήρηση της καρέκλας, σε μια χώρα που βουλιάζει στην παρακμή στην εξαθλίωση και στην αναξιοπρέπεια.


Πέτρος Χασάπης ΠΗΓΗ
-----------------

Fratzscher (DIW): Η Γερμανία να κατέβει από το καλάμι που καβάλησε - Δεν φταίει η ΕΚΤ για τα δικά της λάθη

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών επικρίνει τη Γερμανία για τις επιθέσεις της στην ΕΚΤ 
Έντονη κριτική στην… κριτική της Γερμανίας απέναντι στην ΕΚΤ -λόγω της χαλαρής νομισματικής της πολιτικής- ασκεί ο καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου και επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Marcel Fratzscher με άρθρο του στη Handelsblatt.
«Μπορεί να κρύβει κινδύνους για μικρούς Γερμανούς αποταμιευτές και πολλά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, αλλά είναι και προς το δικό μας συμφέρον, με την πολιτική αυτή να βοηθήσει η ΕΚΤ ώστε να μπει τέλος στην ευρωπαϊκή κρίση για να διασφαλίσει η Γερμανία μακροπρόθεσμα ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» επισημαίνει ο Fratzscher στο άρθρο του με τίτλο «Γερμανική διπλή ηθική».

ΤΡΑΜΠ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΡΚΕΛ.

1.Η Γερμανία , μαζί με την Κίνα, αποτελούν τις δύο χώρες – στόχους, της νέας Διοίκησης Τραμπ, λόγω των υψηλών εμπορικών πλεονασμάτων που παρουσιάζουν οι δύο συγκεκριμένες χώρες.
Παρά τα όσα λέγονται, έχω την άποψη ότι η Διοίκηση Τραμπ, θα επιχειρήσει να «στριμώξει» την Γερμανία πρωτίστως, διότι προφανώς είναι πιο εύκολος αντίπαλος από την Κίνα. Ίσως να γίνουμε μάρτυρες όξυνσης του οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών κάτι που θυμίζει, κατά  κάποιο τρόπο, τη σκληρή στάση απέναντι στην Ιαπωνία (Κυβέρνηση Miyazawa) της Διοίκησης  Κλίντον στη Συνάντηση Κορυφής του Τόκιο το καλοκαίρι του 1993(*blogger)
  • Μεταξύ των αμερικανικών απαιτήσεων, που όλως παραδόξως είχαν ενσωματωθεί στο προτεινόμενο Πλαίσιο για μια νέα οικονομική εταιρική σχέση ΗΠΑ –Ιαπωνίας, περιλαμβάνονταν οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μείωναν σημαντικά το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας και θα αύξαναν τις εισαγωγές αμερικανικών μεταποιητικών αγαθών. 
Βεβαίως η οικονομική κατάσταση της Γερμανίας σήμερα  δεν έχει καμία σχέση με  την αντίστοιχη της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1990. Παρόλα αυτά έχω την άποψη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι θα επιχειρηθεί κάτι παρόμοιο.

Ηλ. Κονοφάγος:΄Εντυπωσιακά ευρήματα με το νέο μοντέλο υδρογονανθράκων

«Ζούμε στιγμές πρωτόγνωρες. Το νέο μοντέλο που έχουμε στα χέρια μας, μας δίνει το δικαίωμα να υποστηρίζουμε πως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν νοτιοδυτικά της Κρήτης,  είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου!», είπε μιλώντας στο Ράδιο984 ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος αναφερόμενος στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα της Ενέργειας.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «αν αυτό μας κάτσει» η Ευρώπη με αυτό το κοίτασμα εξασφαλίζει την ενέργειά της για τα επόμενα 30 - 40 χρόνια.
Υπενθυμίζεται, χτες κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ενέργειας ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κόμβο στον τομέα της ενέργειας τη Κρήτη αφενός λόγω γεωγραφικής θέσης καθώς αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό των ενεργειακών διαδρομών και των αγωγών και αφετέρου λόγω της ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως και δυτικά του νησιού.Το κομματικό σύστημα «γέννησε» τη βόμβα στον Παπαδήμο

Το τρομοκρατικό χτύπημα στον Λουκά Παπαδήμο δεν είναι πρωτόγνωρο. Είναι απλώς «πετυχημένο». Γιατί όλα τα άλλα που επιχειρήθηκαν εδώ 6 χρόνια με τον ίδιο τρόπο, με πολλούς άλλους στόχους, απέτυχαν. Το ερώτημα, όμως, που χρειάζεται να σκεφτεί η κοινωνία δεν είναι γιατί χτυπάνε οι τρομοκράτες. Αλλά, τι τους γέννησε. Και σ' αυτό η απάντηση είναι αμείλικτη: Το υπάρχον κομματικό σύστημα.
Το ερώτημα δεν είναι τι έκανε ο Λουκάς Παπαδήμος και έγινε στόχος. Το ερώτημα είναι τι έκανε το  πολιτικό σύστημα και έγινε στόχος ο Λ. Παπαδήμος. Αν το πολιτικό σύστημα, η διανόηση και η κοινωνία δεν ορθώσουν αυτό το ερώτημα και αν δεν έχουν το θάρρος να απαντήσουν σ' αυτό το ερώτημα τότε η τρομοκρατία θα κερδίζει έδαφος και η Δημοκρατία θα χάνει.

ΔΝΤ και ΕΕ: Ακόμη και με συμφωνία 15/6, ας είμαστε ειλικρινείς, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να ορθοποδήσει η Ελλάδα

Ορατό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα ένα πρόγραμμα διάσωσης
Την εκτίμηση ότι ακόμα κι αν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το ελληνικό χρέος, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να ορθοποδήσει η Ελλάδα, εκφράζουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ.Ειδικότερα, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ, η μεγαλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος είναι το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2017 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τους δανειστές της.
«Κάποιος πρέπει να ''δώσει'' κάτι.
Επικρατεί η εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες, διότι ο χρόνος πιέζει» είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Την ίδια στιγμή, ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο CNBC «ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου».

ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ "ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΒΑΤΑ"

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Το φιάσκο των συνομιλιών στο Eurogroup, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ήταν απολύτως αναμενόμενο, για οποιονδήποτε παρακολουθεί με στοιχειώδη προσοχή τα σχετικά διαμειβόμενα.  Εκτός από τα μισόλογα, τα ευχολόγια, τις αμηχανίες,  την άρνηση θετικών απαντήσεων,  από την ηγεσία της Ευρωζώνης, υπήρχε και η σαφέστατη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας (ορθότερα της  ΕΕ), του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, o οποίος απέκλεισε, ευθαρσώς και εκ των προτέρων,  τη διατήρηση φρούδων ελπίδων. Υπήρχε, όμως, ακόμη και κυρίως η παγιωμένη άρνηση, από την πλευρά της ΕΕ, να  ικανοποιήσει το μακρόχρονο αίτημα του ΔΝΤ, για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρότι αυτό αποτελούσε προϋπόθεση παραμονής του στο κουαρτέτο, και παρότι αυτή  η παραμονή του αποτελεί διακαή επιθυμία της Γερμανίας.

Η Μέρκελ απολογείται στον Τραμπ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ απέκρουσε την Παρασκευή τις νέες επικρίσεις για το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα από μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας σε κορυφαία στελέχη της ΕΕ πως το Βερολίνο συμπεριφέρεται «πολύ άσχημα» όσον αφορά το εμπόριο κι ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πουλάνε υπερβολικά πολλά αυτοκίνητα στη χώρα του.

ΠΟΙΟ ΧΡΕΟΣ; ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ.

Το ξέρετε ότι στο τρίτο μνημόνιο (ΦΕΚ 15-7-2015), ο κ. Τσίπρας παραιτήθηκε κάθε αξίωσης για το χρέος; Το αναγνώρισε πλήρως στην ονομαστική του αξία, ανέλαβε την υποχρέωση να το εξοφλήσει πλήρως και εγκαίρως, παραιτήθηκε του δικαιώματος να ζητήσει κούρεμα και ανέθεσε στους δανειστές (δηλαδή στη Γερμανία), την ευχέρεια μόνο να επιμηκύνουν την αποπληρωμή του χρέους, εάν και εφόσον εκείνοι το κρίνουν αυτό κατά τα συμφέροντά τους, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Τώρα παριστάνει τον ριγμένο από τους δανειστές...

Ο δε κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι
"το κράτος έχει συνέχεια". Δηλαδή μας λέει ότι θα εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του κ. Τσίπρα.
Πρέπει άραγε αυτό το κράτος να έχει συνέχεια ή πρέπει να αθετήσει κάποια πράγματα για να διασώσει το λαό του;;
ΠΗΓΗ

Τρομοκρατία και βία...

Η βία που ασκούν εκείνοι που καταγγέλλουν την άσκηση βίας

Φίλε μου Πιτσιρίκο, λυπάμαι που παρέλειψα να καταδικάσω την βία από όπου κι αν προέρχεται στο προηγούμενο κείμενό μου. Για αυτό λέω σε αυτό να επανορθώσω κατά κάποιον τρόπο.

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ !

Του Αναστάσιου Κώνστα

Στον ιστότοπο της οικονομικής εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» δημοσιεύτηκε άρθρο για το νέο περιβαλλοντικό χαράτσι στο νερό και τη μεταφορά του κόστους συντήρησης του δικτύου ύδρευσης σε αγρότες και καταναλωτές. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
«Ένα ακόμη χαράτσι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όλοι οι Έλληνες, κυρίως οι αγρότες με μεγάλες καλλιέργειες. Ο λόγος για το… περιβαλλοντικό τέλος στο νερό το οποίο θα επιβαρύνει και τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα αφού θα επιβληθεί από όλες τις εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λ.π.) και θα συνδέεται με την κατανάλωση του νερού.
Η τιμολογιακή πολιτική εξασφαλίζει επαρκή ανάκτηση του κόστους και μακροχρόνια βιωσιμότητα των επενδύσεων στον αστικό κύκλο.

Η παγκοσμιοποίηση και η ρομφαία του «εθνικολαϊκισμού»

Από τη δεκαετία του 1990, όταν άρχισε να προσλαμβάνει διαστάσεις στην Ευρώπη ο οικονομικός εθνικισμός, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί και σ’ αυτό έχει παίξει καταλυτικό ρόλο η παγκοσμιοποίηση, η οποία προσδίδει υπόσταση και τροφοδοτεί την εθνικιστική ρητορική.

Γ. Κοντογιώργης - Πολιτικό σύστημα και τρομοκρατία (Β) - 29.5.2017