Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Ο Τραμπ, οι «Λουθηριανοί πάστορες» και η Ελλάδα

Όπως αναμενόταν οι πρώτες επαφές του Αμερικανού προέδρου με τους Ευρωπαίους εταίρους στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίσθηκαν από  ασυνήθιστα αρνητικό κλίμα. Κύρια αιτία η θέση του Τραμπ, την οποία επανέλαβε στο Συμβούλιο Κορυφής της Συμμαχίας, ότι οι πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, και όχι μόνον, έχουν οικονομικές υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ από τα προηγούμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα ο Λευκός Οίκος έχει εγείρει θέμα συσσωρευμένων χρεών των ευρωπαϊκών χωρών προς το ΝΑΤΟ, αλλά και προς τους Αμερικανούς φορολογούμενους που για δεκαετίες πληρώνουν την […]

Μπορείτε Κυρία Μέρκελ; Ο Τραμπ και ο ανέξοδος τσαμπουκάς της Καγκελαρίου της Γερμανίας

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Χθες στο ελεύθερο βήμα αυτής εδώ της ιστοσελίδας δημοσίευσα ένα άρθρο αναφορικά με τον τέλος του ΝΑΤΟ όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Την ανάλυση αυτή την είχα κάνει αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, να πει κατάμουτρα (για δεύτερη φορά μπας και το χωνέψουν) και χωρίς περιστροφές στους Ευρωπαίους, αλλά κυρίως στην Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ότι το σκηνικό όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν για την ασφάλεια και την άμυνα της Γηραιάς Ηπείρου, και οι Ευρωπαίοι κάνουν κριτική και δήθεν υψηλή πολιτική, έλαβε τέλος.

Αντεπίθεση D. Trump στη A. Merkel με αιχμές το NATO και το εμπόριο

Νέα επίθεση στη Γερμανία για τις αμυντικές δαπάνες της και τα εμπορικά πλεονάσματα που έχει έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε ο Donald Trump, απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις της Angela Merkel πως η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται πλήρως στην Αμερική και πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της.
  • «Έχουμε μαζικό εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία, επιπλέον πληρώνουν πολύ λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε στο NATO και τις ένοπλες δυνάμεις», έγραψε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό θα αλλάξει», είναι «πολύ κακό για τις Ηνωμένες Πολιτείες», προσέθεσε.

«Κόφτης» και για τις συντάξεις

Κατά την περίοδο 2010-2017 η ελληνική οικονομία και κοινωνία υφίσταται τη βίαιη προσαρμογή τύπου Σχολής του Σικάγου (ιδιωτικοποιήσεις, αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, περικοπές των κοινωνικών δαπανών και αποδιάρθρωση του Κράτους Πρόνοιας). Οι επιβαλλόμενες από τους δανειστές και ασκούμενες από τις ελληνικές κυβερνήσεις περιοριστικές πολιτικές έχουν διεισδύσει και διεισδύουν με ανησυχητική ένταση και επιτάχυνση -μεταξύ των άλλων- και στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.


Tageszeitung: Kρυφή εθνικίστρια η Μέρκελ με θύμα την Ελλάδα

Σκληρή επίθεση στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, εξαπολύει με το πρωτοσέλιδο της η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel(TAZ), με τίτλο «Kρυφή εθνικίστρια η Μέρκελ με θύμα την Ελλάδα».
 Η εφημερίδα του Βερολίνου κάνει λόγο για «κρυφό εθνικισμό της Μέρκελ» με θύμα την Ελλάδα. Σύμφωνα με την TAZ, η καγκελάριος «δεν είναι καλύτερη του Ντόναλντ Τραμπ, είναι απλά και μόνο πιο ευφυής. Την ώρα που ο Τραμπ γυρνά τον κόσμο με το σύνθημά του "Πρώτα η Αμερική", αυτή ξέρει να κρύβει επιδέξια το δικό της "Πρώτα η Γερμανία"».

Όπως σχολιάζει, «πουθενά άλλου δεν φαίνεται με τόση σαφήνεια η απόσταση μεταξύ ρητορικής και πραγματικότητας όσο στην περίπτωση της Ελλάδας. Χωρίς συμπόνια η χώρα ωθείται στη φτώχεια, επειδή η καγκελάριος θέλει να κερδίσει τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο».

Η αρθρογράφος κατακεραυνώνει τη γερμανική κυβέρνηση για την επιμονή της να μεταθέσει τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος μετά το 2018 και σχολιάζει ότι «η Ελλάδα εκπλήρωσε όλους τους γερμανικούς όρους - ακόμη κι αν είναι τόσο ανόητοι" ΠΗΓΗ

Tι σημαίνει όταν η Μέρκελ λέει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να στηρίζεται στις ΗΠΑ

 Του Χένρι Φάρελ *

Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται σε ξένους εταίρους. Η εποχή που η Ευρώπη μπορούσε να στηρίζεται σε άλλους έχει σε ένα βαθμό παρέλθει, τόνισε. «Αυτό κατάλαβα τις τελευταίες ημέρες».