Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Είναι μάλλον ομοσπονδίες ρευμάτων, που αποπνέουν καμαρίλα, καθένα με αρχηγό, υπαρχηγό...

Eleftherakis Iordanis
''Τα σημερινά κόμματα είναι πανω απ΄όλα μηχανές εξουσίας και πελατειακών σχέσεων: Τα χαρακτηρίζει ελλιπής και αλλοιωμένη γνώση της ζωής και των προβλημάτων της κοινωνίας και του κόσμου, διαθέτουν λογοστές ιδέες λειψά ή ασαφή ιδανικά και προγράμματα και στερούνται παντελώς αισθημάτων και κοινωνικο-πολιτικού πάθους. Διαχειρίζονται συμφέροντα ποικίλα, αντιφατικά, αμφίβολα κάποτε, πάντως χωρίς την παραμικρή σχέση με τις απαιτήσεις και τις αναδυόμενες ανάγκες των ανθρώπων, ή, πάλι τις διαστρευλώνουν, χωρίς να επιδιώκεται το...
κοινό καλό. Η ίδια η οργανωτική δομή τους προσαρμόσθηκε σ΄αυτό το μοντέλο και δεν είναι πιά οργανωτές του λαού, σχηματισμοί που προωθούν την πολιτικο-κοινωνική ωριμότητα και πρωτοβουλία. Είναι μάλλον ομοσπονδίες ρευμάτων, που αποπνέουν καμαρίλα, καθένα με αρχηγό, υπαρχηγό κλπ.
Τα κόμματα έχουν καταλάβει το κράτος και τους θεσμούς του, ξεκινώντας από την κυβάρνηση, τους ΟΤΑ, οργανισμούς προνοίας, το Πανεπιστήμιο, τη Ραδιοτηλεόραση, κάποιες μεγάλες εφημερίδες. Εν τέλει όλα έχουν πια διαμοιρασθεί ή θα ήθελαν να τα διαμοιράσουν. Οτιδήποτε καλούνται να διαχειρισθούν ή να διεκπεραιώσουν οι ποικίλοι θεσμοί και οι σημερινοί διοικητές τους, αντιμετωπίζεται κυρίως σε συνάρτηση με τα συμφέροντα του κόμματος, ή της φατρίας, η οποία διεκδικεί το αξίωμα. Ενα τραπεζικό δάνειο παραχωρείται άν εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό, αν είναι επωφελές και καλλιεργεί τις πελατειακές σχέσεις. Μια διοικητική έγκριση δίνεται, μία εργολαβία κατακυρώνεται, μία πανεπιστημιακή έδρα εκχωρείται, ένας εργαστηριακός εξοπλισμός χρηματοδοτείται, εάν οι ευεργετούμενοι κάνουν δήλωση πίστης στό κομμα που τους εξασφαλίζει αυτά τα οφέλη, ακόμα και αν απλώς δικαιούνται τη θέση,την αναγνώριση, την έγκριση κλπ. Κατά τη γνώμη μου, πολλοί ιταλοί κατανοούν αυτήν την καπηλεία του κράτους, τις καταπιέσεις, τα ρουσφέτια τις διακρίσεις. Αλλά πολλοί απ΄αυτούς τελούν υπό καθεστώς εκβιασμού. Εξασφάλισαν ωφελήματα που ίσως δικαιούντα κιόλας, αλλά που τα εξασφάλισαν μόνο δια μέσου των κομμάτων και είτε ελπίζουν να ωφεληθούν κι άλλο, είτε φοβούνται πως δεν θα ωφελούνται πιά''
Αυτός που εξέφρασε αυτές τις απόψεις, απεβίωσε στις 11 Ιουνίου του 1984 και ονομαζόταν ENRICO BERLINGUER.

Σημ. (δική μας):
"Εγώ έχω καταλάβει πολύ καλά πως εδώ υπάρχει ένα μέρος από εσάς, που θέλει να μετασχηματίσει το ΚΚΙ σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Να ξέρετε, πως εγώ σ' αυτό δεν συμφωνώ και δεν θα είμαι ποτέ εγώ ο Γραμματέας σ' ένα τέτοιο κόμμα. Αν θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο, να το κάνετε χωρίς εμένα κι εναντίον μου"
- Enrico Berlinguer: 33 χρόνια από τον θάνατό του...

Ο Τσακαλώτος του Gay Pride

Mια πρωτοφανή άποψη εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στους μάλλον σαστισμένους βουλευτές του Συριζα, οι οποίοι γκρίνιαζαν που πάλι τα γύρισε, ως συνήθως: πως πρέπει πλέον να ξεκολλήσουμε από την εμμονή στα προβλήματα των μνημονίων που υπογράφει και να δούμε σφαιρικά τα πράγματα. Διότι, αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει και πολλά θετικά, όπως το Gay Pride!

Πολιτική ανθρωπογεωγραφία

Αν θέλαμε να σημειώσουμε την πλέον εντυπωσιακή εξέλιξη που σημειώθηκε στα πολιτικά πράγματα της χώρας κατά την τελευταία πενταετία, δεν θα αναφερόμασταν ούτε στην καταβαράθρωση του πάλαι ποτέ κραταιού ΠαΣοΚ ούτε στην ανάδειξη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής σε κοινοβουλευτικό κόμμα. Δίχως πολλή σκέψη θα υπογραμμίζαμε την εξωπραγματική άνοδο του ΣυΡιζΑ, που βρέθηκε από το ταπεινό 3% του "μπαίνω - δεν μπαίνω στην βουλή" στους κυβερνητικούς θώκους.

Αλήθεια, πώς οι 315.000 ψηφοφόροι του 2009 έγιναν 1.061.000 τον Μάιο και 1.655.000 τον Ιούνιο του 2012, αναδεικνύνοντας τον ΣυΡιζΑ σε δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη; Και πού βρέθηκαν ακόμη 600.000 άνθρωποι, που έκαναν με το κουκί τους το 2015 πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα; Η πρόχειρη απάντηση, η οποία δίνεται συνήθως, είναι ότι μετακόμισαν στην Κουμουνδούρου οι οπαδοί -και πολλά στελέχη- του ΠαΣοΚ. Οπωσδήποτε, η εν λόγω άποψη δεν μπορεί να θεωρηθεί λαθεμένη, τουλάχιστον κατ' αρχήν. Όμως, από την μια ενέχει μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας περιορίζοντας την δεξαμενή 1.950.000 ψήφων κι από την άλλη δεν δείχνει το ποιοι είναι αυτοί που μεταστεγάστηκαν. Ποια είναι στ' αλήθεια η ανθρωπογεωγραφία εκείνων που στήριξαν με την ψήφο τους την ανάδειξη μιας "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνησης;

Αλέκος Αλαβάνος, Αλέξης Τσίπρας. Από το 5,04% του 2007 και το 4,60% του 2009...

Εγκώμιο των συνόρων

  • «Ο ​​​​οικονομολόγος, ο κοινωνιολόγος, ο δημογράφος πραγματεύονται επιστημονικά τον πληθυσμό και πολύ καλά κάνουν. Ενας λαός, απεναντίας, είναι υπόθεση γεμάτη φαντασία και δαιμονικά στοιχεία: μια υπόθεση μύθων και μορφών. Χρειάζεται ένας θρύλος και ένας χάρτης. Πρόγονοι και εχθροί. Ο λαός είναι ένας πληθυσμός συν περιγράμματα και αφηγήσεις».  
Απόσπασμα από το «Εγκώμιο των Συνόρων» του Ρεζίς Ντεμπρέ που κυκλοφορεί στα ελληνικά από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας σε μετάφραση Αντώνη Καραβασίλη. Πρόκειται για την ανάπτυξη μιας διάλεξης που είχε δώσει ο Ντεμπρέ στην Ιαπωνία.