Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Στο κατώφλι ενός νέου εθνικού διχασμού

Σύμφωνα με τις αρχικές παραδοχές και εκτιμήσεις του 1ου Μνημονίου η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στις αγορές τον Ιούνιο του 2012. Βρισκόμαστε στον Ιούνιο του 2017, με το θεσμικό και οικονομικοκοινωνικό  σύστημα να έχει υποστεί ανήκεστες βλάβες. Το δε πολιτικό σύστημα έχει χάσει την αναγκαία αξιοπιστία και ικανότητα να χειριστεί τις κρίσιμες υποθέσεις του έθνους. Στην περίπτωσή μας, η τελευταία αυτή φράση ακούγεται ως ευφημισμός, παρά σαν κάτι αυτονόητο, όπως θα έπρεπε να είναι. Θα έπρεπε, αλλά δεν […]
Συνέχεια εδώ

Bloomberg: Όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία του Eurogroup για Ελλάδα δεν θα λειτουργήσει

Αυτό το παρατεταμένο παιχνίδι «επέκτασης και προσποίησης» δεν εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα κανενός
«Το μη σοβαρό σχέδιο της Ευρώπης για την Ελλάδα».
Αυτός είναι ο τίτλος του editorial του Bloomberg όπου αναλύεται η συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Eurogroup.
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της ευρωζώνης είναι business as usual, κι αυτό δεν είναι καλό.

HSBC: Αναπόφευκτο το 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα - Το ελληνικό ζήτημα θα επανέλθει στην επικαιρότητα σε λίγους μήνες

Ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης θα είναι χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, τους δανειστές της και τους επενδυτές
Παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και παρά τις εγγυήσεις σχετικά με τη συζήτηση μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα δεν φαίνεται να μπορεί να αποφύγει ένα τέταρτο μνημόνιο.

Η αθέατη όψη της Οικονομίας.

Κάθε κοινωνία έχει τις δικές της ασυνείδητες συλλογικές επενδύσεις επιθυμίας. Και όταν αυτές ακυρώνονται δημιουργείται στο συλλογικό ασυνείδητο ένα κοινωνικό απωθημένο μιας ολόκληρης χώρας. Η κάθε Οικονομία ακολουθεί και αναπαράγει αυτά τα φαινόμενα. Συναλλαγές και ροές χρήματος συμβαδίζουν με τις ροές επιθυμίας. Με αυτό τον τρόπο, όπως κάθε κοινωνία, έτσι και η νεοελληνική διατρέχεται και διαμορφώνεται από την διαρκή οικονομική κρίση, αναδύοντας στην επιφάνεια τις καλυμμένες ταξικές ανισότητες και τα απωθημένα του συλλογικού ασυνείδητου. Χρέος και εισόδημα διασταυρώνονται καθημερινά στα νοητικά λογιστήρια του καθενός. Ένα διαρκές ισοζύγιο απόγνωσης και επιβίωσης σκεπάζει καθημερινά τον ανθρώπινο βίο.

Γιατί η Ελλάδα παράγει πτυχιούχους χωρίς αντίκρισμα!

Τις στρεβλώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν προτάσσει σύγχρονα αντικείμενα σπουδών, τις ανύπαρκτες ευκαιρίες επανεκπαίδευσης εργαζόμενων και τη χαμηλή σύνδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις αναδεικνύει έρευνα. Απρόθυμες οι εταιρείες να επενδύσουν στους ανθρώπους τους!
Περίπου το μισό των ελλήνων πτυχιούχων Ανώτατης Εκπαίδευσης παρακολουθούν αντικείμενα σπουδών που δεν έχουν ζήτηση στην ελληνική αγορά εργασίας, διαπιστώνει μελέτη που εκπονήθηκε με τη συνεργασία της Ernst&Young, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Endeavor Greece.

Η “ευρωλαγνεία” των Ελλήνων πολιτικών και η απουσία Εθνικής Στρατηγικής: Υπάρχει ελπίδα;


Του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Η χώρα διανύει πλέον την εποχή του τέταρτου ταπεινωτικού μνημονίου το οποίο υπέγραψε μια κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος στήριξε την εντυπωσιακή άνοδο του ιδίου και του κόμματός του στην εξουσία, στην καταδίκη των μνημονίων και στις κατηγορίες εναντίον των προηγούμενων κυβερνήσεων για ξεπούλημα της χώρας. Ταυτόχρονα το ευρωπαϊκό και διεθνές σκηνικό βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους αποσύνθεσης αν όχι διάλυσης.