Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Γιώργος Κασιμάτης, συνταγματολόγος: Η μια δουλική κυβέρνηση διαδέχεται την άλλη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Νίκο Ταυρή

Με γλώσσα που δεν χαρίζεται και δεν «στρογγυλεύει» τα ζητήματα αναφέρεται στα δεσμά που έχουν επιβληθεί στη χώρα ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασιμάτης. Μιλώντας στον Δρόμο, σημειώνει ότι με τις μνημονιακές συμφωνίες, τις οποίες χαρακτηρίζει παράνομες και άκυρες, είναι δεσμευμένη ολόκληρη η Ελλάδα. Επίσης αναφέρεται στην ανάγκη αντίστασης, η οποία θα ξεπερνά τα όρια αριστερά-δεξιά, αλλά και στην κατάσταση που βρίσκεται ο λαϊκός παράγοντας. Τέλος, ειδική αναφορά κάνει και στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς την ως το πρώτο εθνικό θέμα.

Η σύγχρονη ιστορία του ελληνικού εμπορίου και η πρόταση χωρικού επαναπροσανατολισμού της Ελληνικής Οικονομίας


Aπό τον/την Γρηγόρη Ζαρωτιάδη /erensep
Καθημερινά επιβεβαιώνεται η πλάνη του θεωρητικού κατασκευάσματος των τέλεια αυτορυθμιζόμενων αγορών που μας εξασφαλίζουν τις βέλτιστες δυνατές λύσεις.
Στη θέση του «αόρατου χεριού» της νεοκλασικής παράδοσης, υπάρχουν τα ευδιάκριτα «στιβαρά» χέρια του ολιγοπωλητή, της τράπεζας, του fund, της μιας ή της άλλης κυβέρνησης, του συνδικάτου, έως και τα «μικρά αδύναμα» χέρια του καταναλωτή, του ανέργου, του εργαζόμενου και του ελεύθερου επαγγελματία. Η αναγκαιότητα λοιπόν της παρέμβασης και του σχεδιασμού είναι αναπόδραστη, είναι στην ίδια τη φύση της οικονομίας.

Λαπαβίτσας: Δυο μέτρα και δυο σταθμά στην ΕΕ

Για «δύο μέτρα και δυο σταθμά στην ΕΕ»  γράφει ο Κ. Λαπαβιτσας σχολιάζοντας την διάσωση των Ιταλικών τραπεζών σε αντίθεση με τις ελληνικές που οδηγήθηκαν στο ξεπούλημα «αντί πινακίου φακής».
Η Ένωση έχει παιδιά και αποπαίδια. Έχει μεγάλες κυρίαρχες χώρες και μικρές  θύματα των σχεδιασμών των υπολοίπων.
Οι Τραπεζικές Οδηγίες της ΕΕ γίνονται κουρελόχαρτα, όταν αποφασίσει το εθνικό κράτος.  Η Ιταλία μόλις μας έδειξε πως.
ΠΗΓΗ
-------------------
Φωτιές σε Βερολίνο και Βρυξέλλες ανάβουν οι ιταλικές τράπεζες
Φωτιές σε Βερολίνο και Βρυξέλλες ανάβουν οι ιταλικές τράπεζες
Φωτιές σε Βερολίνο και Βρυξέλλες ανάβουν οι ιταλικές τράπεζες

Sudwest Presse: Έπειτα από 7 χρόνια δεν φαίνεται τέλος στην ελληνική κρίση - Η Οδύσσεια θα συνεχιστεί

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης
«Η ευρωπαϊκή Οδύσσεια» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Sudwest Presse σχετικά με τη νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
«Πολλοί λένε ότι η ελληνική μιζέρια θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο και από τη 10ετή Οδύσσεια.
Έχουν ήδη περάσει 7 χρόνια και το τέλος δεν φαίνεται στον ορίζοντα» αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο.
Όπως επισημαίνεται αν και το ελληνικό δράμα έχει περισσότερες από τρεις πράξεις, το σενάριο παραμένει το ίδιο: Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δανείζουν την Ελλάδα, μειώνουν τα επιτόκια δανεισμού και παρατείνουν τις διάρκειας.

Express: Η ΕΕ είναι στο δρόμο της καταστροφής καθώς σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία αυξάνεται η ανισότητα

Η ανισότητα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την ΕΕ με μια ανησυχητική τάση που αποσταθεροποιεί το μπλοκ
Στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, περί εισοδηματικής ανισότητας αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Express.
Ειδικότερα, ο κ. Draghi, ζήτησε από τις Βρυξέλλες να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα όπως το όλο και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών.
Σύμφωνα με τον Mario Draghi η ανισότητα εισοδήματος έχει αυξηθεί μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης μετά την οικονομική κρίση.
Το χάσμα που δημιουργήθηκε έχει προκαλέσει μεγάλες εντάσεις μεταξύ των μελών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα υψηλότερα επίπεδα στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία καθώς και στη Γαλλία και την Ιταλία.
Ο κ. Draghi αναφέρει ότι τα αυξανόμενα επίπεδα ανισότητας πρέπει να αντιμετωπιστούν με την εκπαίδευση, την καινοτομία και τις επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο. www.bankingnews.gr --- ΠΗΓΗ

Η «ελεγχόμενη χρεοκοπία» και το «παράθυρο ευκαιρίας»

Το καθεστώς «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» που ουσιαστικά έχει επιβάλει από το 2010 το Βερολίνο στην καλύτερη περίπτωση θα μετεξελιχθεί σε καθεστώς «ελεγχόμενης ανάπτυξης». Ουσιαστικά αποτρέπει την δυναμική που θα προσέδιδε στην ελληνική οικονομία ένα θετικό σοκ, το οποίο θα τροφοδοτούσε η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στον Ιούλιο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας παραδίδει μαθήματα μαρξισμού στους "Radical chic"

Ο Αμάρ Μπαγκντάς (Ammar Bakdash), Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Συρίας επισημαίνει σε συνέντευξή του όλα όσα αποσιωπούν τα ΜΜΕ, αλλά κυρίως η επονομαζόμενη "ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική αριστερά", οι "Radical chic" της "ιμπεριαλιστικής αριστεράς που μαζί με την ευρωπαϊκή δεξιά υπηρετούν πιστά το υπέρ-εθνικό κεφάλαιο και το 4ο Ράιχ.

FT: Καλύτερα η Ελλάδα να μην είχε πάρει τη συμφωνία για το χρέος


Καλύτερα η Ελλάδα να μην είχε δεχτεί τη συμφωνία για το χρέος, δηλώνει σε άρθρο του στους Financial Times της Κυριακής ο Wolfgang Munchau, ειδικός συντάκτης σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σχετικά με τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, έχει μεγαλύτερη σημασία να μάθουμε από την εμπειρία των Ελλήνων Υπουργών Οικονομικών που συμμετείχαν σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις, παρά να βασιστούμε μόνο στην εμπειρία των διπλωματών στις Βρυξέλλες.»
Σχολιάζοντας τη δήλωση της Τερέζα Μέι ότι είναι προτιμότερο να μην καταλήξει σε συμφωνία παρά να αποδεχτεί μια κακή συμφωνία υπενθυμίζει:

H Ελληνοφρένεια είναι το πρόβλημα της ελληνικής δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ


Αφού έλυσε όλα τα προβλήματα του τόπου ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ένα νέο στόχο: Την Ελληνοφρένεια.
Με επιστολή τους στο ΕΣΡ, 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την (τηλεοπτική) Ελληνοφρένεια για σεξισμό, σημειώνοντας ότι «λειτουργεί, εις βάρος της ίδιας της δημοκρατίας».
Το πρώτο κόμμα στην ελληνική ιστορία, που αμφισβήτησε το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος, ασκεί κριτική σε μια χιουμοριστική τηλεοπτική εκπομπή λέγοντας ότι απειλεί τη δημοκρατία. Απόλυτα αναμενόμενο, βέβαια, αφού η Ελληνοφρένεια, στην τηλεοπτική και ραδιοφωνική εκδοχή της, είναι από τις ελάχιστες παρουσίες στα κυρίαρχα ΜΜΕ που αμφισβητούν την ουσία των μνημονίων – και δεν το κάνουν για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας.
Στα πρότυπα των Αμερικανών Δημοκρατικών της Χίλαρι Κλίντον, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν το υποτιθέμενο ενδιαφέρον τους για τα ατομικά δικαιώματα και την πολιτική ταυτότητας (identity politics) για να κρύψουν την κοινωνική γενοκτονία που πραγματοποιούν.