Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

Από την Ενωμένη Ευρώπη στην Ευρώπη των ζωνών

Η ενοποίηση της Ευρώπης ως εγχείρημα έχει αποτύχει. Αυτό συμβαίνει γιατί από τη μια δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια ομοσπονδία όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Από την άλλη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τουλάχιστον από τους Αμερικανούς ότι η ΕΕ θα αποτελέσει επί της ουσίας τον «ζωτικό χώρο» της Γερμανίας. Κάτι σαν την Ευρώπη του Καρλομάγνου.

Δεν πρόκειται για ζήτημα που εναπόκειται ή εξαρτάται από την παρουσία του Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Η Ευρώπη είναι μια οντότητα του «παλαιού κόσμου». Τα έθνη που τη συγκροτούν είναι στην ουσία μητροπόλεις με ιστορία, πολιτισμό και σχέσεις που δεν μπορούν να απορροφηθούν από μια νέα ενότητα για να ορίσουν ένα νέο έθνος.
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκό έθνος. Πρόκειται για απλούστευση, την οποία υιοθέτησαν κάποιοι Ευρωπαίοι θεωρητικοί της γεωπολιτικής μεταπολεμικά και ειδικότερα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Αναμνήσεις από μια Ελλάδα με μέλλον

Το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και η έναρξη της διαδικασίας για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χρήματος δεν μπορούν να άρουν οριστικά, αλλά μόνον διαδικαστικά, το δομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η Ελλάδα. 

Ακόμη και η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι πανάκεια για την αναπτυξιακή ατονία, από την οποία  πάσχει η Ελλάδα εντός του περιοριστικού πλαισίου της Ευρωζώνης. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Φεύγουν για Μονακό και Ν.Υόρκη οικογενειακώς Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

Toυ Μηνά Τσαμόπουλου
Τον δρόμο της... ξενιτιάς παίρνουν ολοένα και περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές με τις οικογένειές τους. Το ασταθές πλαίσιο που διέπει το φορολογικό σύστημα έχει ως αποτέλεσμα αντί να προσελκύει κεφάλαια από το εξωτερικό να διώχνει από την Ελλάδα και όλους όσοι έχουν κεφάλαια να επενδύσουν.

Το Μονακό, το Ντουμπάι η Σιγκαπούρη και η Νέα Υόρκη έχουν γίνει οι νέοι τόποι μετεγκατάστασης για τους Έλληνες με περιουσίες.

Τρεις τράπεζες, δύο χώρες, μία Τραπεζική ΟδηγίαΣτις 23 Ιουνίου 2017 η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δύο ιταλικές τράπεζες, η Βένετο Μπάνκα και η Μπάνκα Ποπολάρε ντι Βιτσέντζα, ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας. Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (ΕΣΕ), δηλαδή ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εξυγίανσης τραπεζών που ιδρύθηκε μετά την κρίση της Ευρωζώνης, αποφάνθηκε ότι οι δυο τράπεζες δεν ικανοποιούν τους όρους «εξυγίανσης», όπως αυτοί ορίζονται από την Τραπεζική Οδηγία της ΕΕ του 2014, τον θεμέλιο λίθο της τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρώπη.