Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

«Όποιος πεθαίνει από πείνα είναι θύμα δολοφονίας»

Ο γερμανός ΥπΟικ. έδωσε μακρά συνέντευξη στα «ΝΕΑ» (1-2/7-17). Υπήρξε ο «εαυτός» του. Η εφημερίδα όμως, όφειλε να τον στριμώξει. Τον άφησε να αλωνίζει ανενόχλητος και άνετος. Οι παροικούντες στον πλανήτη γνωρίζουν ότι τα θηριώδη μέτρα της κανιβαλικής λιτότητας εμπνέονται απ’ αυτόν. Ο  Ουγκώ έλεγε «τα κτήνη είναι του Θεού, η κτηνωδία όμως είναι των ανθρώπων»!

Δεν βρήκε τον μάστορή του εδώ ο γερμανός. Τον βρήκε όμως στο πρόσωπο τού Ζαν Ζιγκλέρ, διεθνώς γνωστού για την καυστική του σάτιρα εναντίον των αρπακτικών και των μισθοφόρων τους, πολιτικών και ΜΜΕ. Συνεντευξιαζόμενος στο γερμανικό δίκτυο ARD ο ελβετός παλαιός κοινοβουλευτικός και καθηγητής στα πανεπιστήμια Γενεύης και Σορβόννης δεν χαρίζεται στον γερμανό: «Ο κ. Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της γερμανικής κυβέρνησης και δη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, έχει πει ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή των χρεών των 50 φτωχοτέρων χωρών αυτού του κόσμου. Αν και οι χώρες αυτές δεν θα μπορέσουν έτσι να κάνουν επενδύσεις κτίζοντας σχολεία, νοσοκομεία ή να επενδύσουν στη γεωργία. Η δυστυχία παγιώνεται εάν δεν γίνει διαγραφή. Και ο Σόιμπλε επιχειρηματολογεί λέγοντας: αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς η οποία και δίνει τις εντολές. Πρόκειται για μια εγκληματική άποψη»! Συμφωνούμε…

Η αύξηση των συνταξιούχων και ο σύγχρονος Καιάδας

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα αυξημένο επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον για τις επερχόμενες μελλοντικά δημογραφικές αλλαγές σε διεθνές επίπεδο. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται αποκλειστικά στο μέλλον του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παράλληλο Νόμισμα και Παράλληλες Ανοησίες Bαρουφάκη και Aντιπολίτευσης…

Από Κώστας Παπουλής
Παράλληλο Νόμισμα
Ο κ. Βαρουφάκης έχει επιδοθεί σε μια ακατάσχετη «πομπολογία»,  περί του ρόλου του στην διαπραγμάτευση, με προφανή σκοπό από την μια μεριά να μείνει στη δημοσιότητα και από την άλλη, να μας κάνει να ξεχάσουμε τον ρόλο του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τις θέσεις του τότε, ότι η έξοδος από το ευρώ ήταν αδύνατη, «μια που στο ευρώ μπαίνεις, αλλά δεν βγαίνεις».  Ακόμη μας είχε πει,  και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Ε.Ε., λες και θα εγκατέλειπε τον πλανήτη Γή.  Ότι και να λέει ο κ. Βαρουφάκης, είναι ο υπουργός  που υπέγραψε την συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2015, αυτός που δήλωνε ότι συμφωνεί η κυβέρνηση κατά 70% με το μνημόνιο, ότι αποδέχεται λελογισμένα πρωτογενή πλεονάσματα, ότι ο Σόιμπλε ήταν ο  διανοούμενος και η σκέψη της Ευρώπης και διάφορα άλλα γλαφυρά… Εμείς δεν έχουμε πάθει, ούτε θα πάθουμε αμνησία……

Γιατί ποτέ δεν θα έχουμε οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας

Σπύρος Στάλιας,
Οικονομολόγος Ph.D
Για να κατανοήσουμε γιατί η οικονομική ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας είναι αδύνατον να επέλθει  στη χώρα μας, θα πρέπει  να κατανοήσουμε τα θεμελιώδη δόγματα πάνω στα όποια στηρίζεται το οικοδόμημα της ευρωζώνης. Αν αυτά δεν κατανοηθούν είναι αδύνατον να αντιδράσουμε, και ξεκάθαρα να δούμε τι πρέπει να κάνουμε στο άμεσο μέλλον για την ζωή μας, ως Λαός και Έθνος. Βεβαίως, αυτές τις αρχές, θα έπρεπε να τις είχαμε εμπεδώσει πριν εισέλθουμε στην ευρωζώνη. Αυτό το καθήκον όμως, να διευκρινιστεί ξεκάθαρα στον Ελληνικό Λαό τι πράγματι σήμαινε για αυτόν η είσοδος στην ευρωζώνη, ήταν ένα καθήκον της καθεστηκυίας τάξης και των πολιτικών κομμάτων, που δεν το έπραξαν, προφανώς από αγνωσία και από ιδιοτέλεια. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο, υποφέρουμε και θα υποφέρουμε. Αυτοί λοιπόν που το καθήκον  αυτό δεν το έπραξαν,  για τους δυο λόγους,  θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, όπως επίσης και αυτοί που διοίκησαν και διοικούν υπό καθεστώς μνημονίων, και εννοώ όλες τις εξουσίες που συνθέτουν την Διοίκηση του Ελληνικού Κράτους.

Δεκτή έκανε η Βουλή τη μη δίωξη του Γιάννου Παπαντωνίου για απιστία και ξέπλυμα χρήματος

Δεκτή έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη μη δίωξη του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου με τις κατηγορίες για απιστία και για για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λόγω παραγραφής των αδικημάτων.
Υπέρ της μη δίωξης για απιστίας ψήφισαν 205, ενώ εναντίον τάχθηκαν 27. Υπέρ της μη δίωξης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ψήφισαν  202, ενώ κατά τάχθηκαν 32.
Στην βουλή είχε στηθεί μια κάλπη ενώ είχαν διανεμηθεί δύο ψηφοδέλτια για τη μυστική ψηφοφορία.

Ο χρόνος και το χρήμα*

από τον Μάκη Ανδρονόπουλο
100 χρόνια περίπου πριν από τώρα ο σκοτεινός Γερμανός οrdinarius Μάρτιν Χάιντεγκερ, επιχείρησε με το έργο του Το Είναι και ο Χρόνος να μετασχηματίσει το ερώτημα Τι είναι χρόνος; σε Ποιος είναι ο χρόνος; για να απαντήσει πως Εμείς είμαστε ο χρόνος, το dasein, το Είναι, το υπαρκτικό και οντικό Είναι.

2500 πριν από αυτόν, ο κορυφαίος σοφιστής, σχετικιστής και αγνωστικιστής Πρωταγόρας είπε το περίφημο πάντων χρημάτων μέτρον ἐστὶν ἄνθρωπος, τῶν μὲν ὄντων ὡς ἔστιν, τῶν δὲ οὐκ ὄντων, ὡς οὐκ ἔστιν  …που σημαίνει ότι μέτρο για όλα τα πράγματα είναι ο άνθρωπος, εισάγοντας έτσι τη σχετικότητα.

Σ.Ρομπόλης : Χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο Κοινωνικής Ασφάλισης


Μετά την στοιχειοθέτηση με έρευνα ότι οι 25 απανωτές μειώσεις συντάξεων στα 7 χρόνια μνημονίων, οδηγήθηκαν στην αποπληρωμή των δανείων και όχι στην αναμόρφωση των ελλειμμάτων της κοινωνικής ασφάλισης, από την διάλυση  του εργασιακού περιβάλλοντος και την ύφεση, μία νέα υπό εξέλιξη έρευνα, δείχνει ότι αυξανόμενο ανά δεκαετία κατά δύο χρόνια το προσδόκιμο ζωής, θα υπάρξει περαιτέρω θέμα στη κοινωνική ασφάλιση, αν δεν υπάρξει μια μακροχρόνια στρατηγική στο ασφαλιστικό και όχι οι κοντόφθαλμες πρακτικές λύσεων απλά εισπραξιμότητας. Αυτά είπε μεταξύ άλλων , μιλώντας στον 9.84 ο ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο, Σάββας Ρομπόλης. ΠΗΓΗ

ΑΟΖ: Αποκαλύψεις για τα χάλια μας, από τον καθ. Καρυώτη (vid.)

Ποιος είναι ο λόγος άραγε που οι Έλληνες επιστήμονες έχουν μια ακατανόητη και εν πολλοίς ανόητη διένεξη για πράγματα που είναι αυταπόδεικτα, όπως το τι αντιπροσωπεύει η έννοια της υφαλοκρηπίδας και τι η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ); Πώς είναι δυνατόν να συζητάμε γι’ αυτό το θέμα τη στιγμή κατά την οποία στη γειτονιά μας όλο το «παιχνίδι των υδρογονανθράκων επικεντρώνεται στην έννοια της ΑΟΖ;

Ο μεγάλος πόλεμος των υδάτων αρχίζει

Το επερχόμενο Κουρδιστάν – Η γκάφα της Άγκυρας στο Κυπριακό – Θα αντιμετωπίσει σύντομα διεθνείς κυρώσεις
του Μάκη  Ανδρονόπουλου
Είναι προφανές ότι πίσω από τη νέα αμερικάνικη πολιτική στη Μέση Ανατολή που κλήθηκε να εφαρμόσει ο πρόεδρος Τραμπ, κρύβεται η απόφαση του σκληρού πυρήνα του αμερικάνικου imperium να διορθώσει τα δραματικά λάθη για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ των κυβερνήσεων Μπους, πατρός και υιού, αλλά και των κυβερνήσεων Κλίντον και Ομπάμα. Η νέα πολιτική συνοψίζεται και μοχλεύεται γύρω από την συγκρότηση του μεγάλου και ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Που πήγαν τα εκατοντάδες δις που μπήκαν στη χώρα; Κανένας προγραμματισμός δεν μπορεί να γίνει για το μέλλον, καμία εξυγίανση και καμία ανάπτυξη, αν δεν μάθουμε πως χάθηκαν τα εκατοντάδες δις. Αν μη τι άλλο δεν θα πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη. 

Μας σερβίρουν την προπαγάνδα ότι

«ξοδεύαμε περισσότερα από όσα παραγάγαμε». 

  • Αυτό είναι μεγάλο ψέμα. Οι περισσότεροι από εμάς κάναμε χρηστή διαχείριση των υποθέσεων μας και μάλιστα κάναμε και λίγη αποταμίευση, υποτίθεται υπέρ της ανάπτυξης, που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν υπέρ των τραπεζών και των "θαλασσοδανείων". 
  • Σε κάθε περίπτωση, όπως και να έχει το πράγμα, ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια: «Που πήγαν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που μπήκαν στη χώρα;». 

Υπάρχει μεγάλη συσκότιση για το θέμα αυτό και κανείς δεν το αγγίζει επίσημα, αν και η ΤτΕ μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση όλα τα στοιχεία. Μπορεί άραγε, χωρίς άδεια της Φρανκφούρτης;

Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε, για να κατανοήσουμε γιατί η έχουσα την πραγματική εξουσία ολιγαρχία δεν προχωράει σε πράξεις απελευθέρωσης της χώρας, με ό,τι και να σημαίνει αυτό; Μήπως φοβάται ότι θα δεσμευτούν οι καταθέσεις της στο εξωτερικό, σε περίπτωση επίσημης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ; Αν συμβαίνει αυτό, εμείς οι υπόλοιποι γιατί θα πρέπει να εξοντωθούμε; Όλα αυτά είναι πράγματα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν για να πάμε παρακάτω. 

Ένας χρόνος διαπραγμάτευση για να πέσουν μόλις 800 εκατ. στην οικονομία!

Του Αργύρη Παπαστάθη
Μια σύντομη... «στάση» στον Ειδικό Λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας θα κάνει από βδομάδα η δόση που εγκρίθηκε χθες από τον ESM μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων.

Μόλις τα 800 εκατομμύρια από τα 7,7 δισ. που ενέκρινε χθες ο ESM θα παραμείνουν στην Ελλάδα, καθώς τα 6,3 δισ. θα έχουν δοθεί για πληρωμές του δημοσίου χρέους πριν τελειώσει η ερχόμενη εβδομάδα -και τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ θα καλύψουν πληρωμές τόκων μέχρι τέλος του έτους. Ωστόσο ο ESM ανοίγει και «παράθυρο» για νέες πιέσεις από Σεπτέμβριο, τονίζοντας στην ανακοίνωση έγκρισης της δόσης πως... «για την ώρα» ("at this stage") η Ελλάδα εκπλήρωσε όλα τα προαπαιτούμενα που έπρεπε.

Γιάνης Βαρουφάκης: Έξοδος κινδύνου για την κυβέρνηση το δημοψήφισμα (Συνέντευξη στο ΤΡΡ)

Λίγα μόλις λεπτά πριν από την ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν κληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραστούν σε σύσκεψη υπό την Προεδρία του, το πρωί της 6ης Ιουλίου, ως υπουργός Οικονομικών έκανε γνωστή την παραίτησή του στον πρωθυπουργό μέσω social media. Ο επικεφαλής του DiEM25, Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει τις στιγμές που ακολούθησαν την κάλπη της 5ης Ιουλίου και το ξημέρωμα της επόμενης, υποστηρίζοντας πως η μεταστροφή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, οφείλεται σε αυτούς που το μετέτρεψαν σε «έξοδο κινδύνου».

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ

Μετά από ένα διάστημα όπου το σύστημα είχε πανικοβληθεί και φοβόταν για την κατάρρευσή του και την τιμωρία του, τώρα που έδεσε την Ελλάδα σε μνημόνια μέχρι το 2060 και εξασφαλίστηκε το ίδιο, αγρίεψε και εμμέσως άρχισε να απαγορεύει ακόμα και τυχόν συζήτηση ή προτάσεις για απομάκρυνση από τη «ζεστή» αγκαλιά του κ. Σόϊμπλε.

Το σύστημα λοιπόν αντεπιτίθεται. Θα το δείτε, ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να ποινικοποιείται και να απειλείται τιμωρία για κάθε εναλλακτική πρόταση και κάθε συζήτηση για έξοδο από τη λογική Σόϊμπλε.

Άκουγα προχθές το βράδυ σε ένα καθεστωτικό ΜΜΕ τα αγριεμένα «παπαγαλάκια» του συστήματος να ζητούν την τιμωρία του κ. Βαρουφάκη, που ως αρμόδιος υπουργός είχε το «θράσος» να προτείνει στην κυβέρνηση αυτό που πίστευε για ένα "παράλληλο νόμισμα". Επίσης αναρωτιόντουσαν εκεί στο πάνελ, αν θα πρέπει να υπάρξει και τιμωρία του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, ο οποίος, κατά τα «παπαγαλάκια» αυτά παρανόμησε επειδή άκουσε τον υπουργό του να του λέει αυτή την «βδελυρή» πρόταση, αν και τελικά δεν την αποδέχτηκε.

Φανταστείτε δηλαδή τι θα γίνει με εμάς τους απλούς πολίτες ή με τυχόν καινούργια μικρά κόμματα που θα προτείνουν κάποια εναλλακτική απελευθέρωσης της χώρας από την οικονομική κατοχή και την σκλαβιά των μνημονίων.  Οι εισαγγελείς της μνημονιακής δικαιοσύνης θα πιάσουν αμέσως δουλειά. ΠΗΓΗ

Ιδιωτικοποιήσεις, Δημόσιο, Έξοδος από την Κρίση.

Του Διονύση Χιόνη
Στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία πρέπει να επιτευχθεί μία δύσκολη και πολλές φορές ασταθής ισορροπία μεταξύ ιδιωτικοποιήσεων και παρουσίας του δημόσιου τομέα. Υπάρχει μια έντονη πίεση από τους δανειστές για την υιοθέτηση ενός μεγάλου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και απόσυρσης του κράτους από οποιαδήποτε δραστηριότητα. Αυτή η στάση ενισχύεται και από την πεποίθηση ότι η παρουσία του ιδιωτικού τομέα θα μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα, θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα του συνδυασμού των παραγωγικών συντελεστών άρα θα συμβάλει στην αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και στην αύξηση της απασχόλησης.

Ιταλία: Ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια της Ευρωζώνης

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Ιταλία, η οποία έχει γονατίσει υπό το διαρκώς διογκούμενο άχθος των χρεών της.
Πολιτικοί των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου, επιφανείς οικονομολόγοι, επενδυτές, φημισμένοι ειδικοί στην αποδόμηση χρέους μετείχαν σε σύσκεψη στη βουλή με στόχο να βρουν μια λύση στο τεράστιο πρόβλημα του χρέους.

Άλντους Χάξλεϊ εναντίον Τζόρτζ Όργουελ

blogger: Φαίνεται ότι κάποιοι μας ...διαβάζουν. Βλέπε πρώτη εγγραφή αυτού του blogg.

Πως η Γερμανία μπλόκαρε την ελάφρυνση του χρέους

Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, χρησιμοποιήθηκε σαν απόδειξη του θετικού αποτελέσματος του Εurogroup της 15ης Ιουνίου. Βέβαια, όπως και η συμβολική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Moodys, είναι άνευ πρακτικής σημασίας, καθώς η χώρα είναι εκτός αγορών.

Κάποτε στο Καλάμι...

Μιας και σήμερα είναι Παρασκευή, λέω ν' αφήσω κατά μέρος τις βαθυστόχαστες κουβέντες και να αφηγηθώ μια ιστορία από τα χρόνια της κατοχής. Βέβαια, οι τραγικές ιστορίες δεν είναι το καλύτερο πρελούδιο ενός καλοκαιρινού σαββατοκύριακου αλλά νομίζω πως αυτά που θα πούμε σήμερα είναι μάλλον άγνωστα στους πολλούς και καλό είναι να μαθευτούν λίγο περισσότερο. Τουλάχιστον, ως εκεί όπου φτάνει ο απόηχος αυτού του μικρού ιστολογίου.


Η ιστορία μας αρχίζει κάπου έξω από το χωριό Αη-Γιώργης, στα νοτιοανατολικά της Λειβαδιάς, ένα απομεσήμερο Κυριακής, στις 11 Ιουνίου 1944. Ζωή στην περιοχή δίνει ένα ποτάμι, η Πόντζα, που οι αρχαίοι λέγανε Φάλαρο και στις πηγές του είχαν χτίσει τον ναό του Λαφυστίου Διός, όπου ο Αθάμας θα θυσίαζε τα παιδιά του, τον Φρίξο και την Έλλη, αν δεν τα άρπαζε ένα χρυσόμαλλο κριάρι που... Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία για την οποία δεν πολυνοιάζονται το 1944 οι ελάχιστοι κάτοικοι. Αυτοί νοιάζονται για τα νερά της Πόντζας, που τους επιτρέπουν να λειτουργούν τρεις νερόμυλους και μια νεροτριβή, χάρη στα οποία ζουν στον φτωχικό τους συνοικισμό, που τον έχουν βγάλει Καλάμι, μιας και το μόνο το οποίο αφθονεί εκεί είναι τα καλάμια (ας είναι καλά η Πόντζα).

Τα πρώτα μνήματα για τα θύματα του Καλαμιού (1944)

Ετούτο το απομεσήμερο, λοιπόν, όπως κάθε μέρα εδώ κι έναν μήνα, στην ακροποταμιά της Πόντζας είναι σταματημένο ένα γερμανικό φορτηγό, που έχει έρθει από την Αλίαρτο. Έξι έλληνες εργάτες το φορτώνουν με πέτρες και άμμο από την κοίτη της Πόντζας, ενώ οι δυο γερμανοί στρατιώτες που τους συνοδεύουν βρίσκονται αραχτοί κάτω από ένα δέντρο. Άξαφνα, από την μεριά της Κορώνειας σκάει μύτη μια ομάδα οκτώ ανταρτών, που αιφνιδιάζει τους γερμανούς, τους ακινητοποιεί και κλέβει το φορτηγό. Όλα τελειώνουν σε λίγα λεπτά, δίχως να ανοίξει ρουθούνι.