Ο λόγος του… μνημόνιο: Χρονιά – ορόσημο με ταξικό το πρόσημο

«Το 2018 είμαι βέβαιος ότι θα είναι για όλους μας μια χρονιά-ορόσημο, μια χρονιά-σταθμός, ένα έτος γεμάτο προκλήσεις…»
   «…χρειάζεται σκληρή δουλειά, ώστε να είναι όχι μόνο ένα έτος-ορόσημο, αλλά και ένα έτος δικαίωσης για τις θυσίες του ελληνικού λαού…»
  «…Μέσα στο επόμενο διάστημα και με ορόσημο αυτή τη συνεδρίαση την κρίσιμη του Eurogroup στις 22 του Γενάρη, ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της 3ης αξιολόγησης και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο συμφωνήσαμε, υπό γνωστές συνθήκες, το καλοκαίρι του 2015…».
   «…Την ίδια στιγμή, όμως, και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό, η οικονομία συνολικά έχει μπει σε φάση ανάκαμψης…»
   «…Και το 2018, έτος εξόδου από την μνημονιακή επιτροπεία, θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης, εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων και πρωτοβουλιών…»
   «…Το 2017 πετύχαμε, για τρίτη συνεχόμενη φορά, δημοσιονομική υπεραπόδοση, ενώ η 3η αξιολόγηση κλείνει, χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα…».
  Πρόκειται για αποσπάσματα από την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργικό συμβούλιο.
  Ας επαναλάβουμε τις λέξεις και φράσεις κλειδιά:
  • χρονιά-ορόσημο
  • έτος δικαίωσης
  • ορόσημο αυτή τη συνεδρίαση την κρίσιμη του Eurogroup
  • ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της 3ης αξιολόγησης
  • η οικονομία συνολικά έχει μπει σε φάση ανάκαμψης
  • έτος εξόδου από την μνημονιακή επιτροπεία
  • ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα
   Ας τα «μαζέψουμε» λίγο όλα τα παραπάνω …πρωτότυπα, έχοντας στο μυαλό μας μόνο τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, το πολυνομοσχέδιο με τα  προαπαιτούμενα που έρχεται (επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών – επαναφορά της τροπολογίας για την απεργία, αλλά και την κοινωνική και προσωπική εμπειρία που έχει ο καθένας μας από τα τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:
  •  Η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικά μέτρα!
  •  Φέτος θα είναι μια χρονιά-ορόσημο, που μπορεί να γίνει και έτος δικαίωσης!
  • Για να γίνει πραγματικότητα αυτή η χρονιά – ορόσημο πρέπει να έχουμε κι ένα άλλο ορόσημο, μια ακόμα  κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup!  Επίσης, πρέπει να ολοκληρωθεί μια ακόμα διαδικασία αξιολόγησης.
  • Αν πάνε καλά τότε η οικονομία θα συνεχίσει να είναι σε φάση ανάκαμψης και θα γιορτάσουμε όλοι μαζί το έτος εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία…
   Μετά από όλα αυτά μπορούμε να αντιληφθούμε πλήρως τι εννοεί ο πρωθυπουργός όταν υποστηρίζει πως  τη χρονιά που έρχεται η κυβέρνηση θα μπορέσει να κάνει «ακόμη πιο σαφές»  το «ταξικό πρόσημο» και τον «πολιτικό προσανατολισμό» που έχει.
   Ο πρωθυπουργός λέει την αλήθεια: Έρχεται μια χρονιά – ορόσημο με ταξικό το πρόσημο.  Κι όποιος έχει αμφιβολίες να μην ξεχνά πως μιλάμε για έναν πολιτικό που αναβάθμισε την έκφραση «ο λόγος μου συμβόλαιο» σε «ο λόγος μου …μνημόνιο».
 *Το σκίτσο είναι του Βασίλη Παπαγεωργίου
ΠΗΓΗ
----------------

Γερμανικά ΜΜΕ: Μακρύς ακόμη ο δρόμος για την Ελλάδα



Αναφερόμενη στην τελευταία ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο η εφημερίδα Berliner Morgenpost υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας ετοιμάζει νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων με μέτρα περικοπών» επισημαίνει: «Με τη νέα χρονιά η Ελλάδα εισέρχεται στην τελική ευθεία: μέσα σε μια εβδομάδα η κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη βουλή ένα πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει επιπλέον περικοπές και μεταρρυθμίσεις. (…) Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει στο ελάχιστο τη δημόσια συζήτηση. Διότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά αμφιλεγόμενων μέτρων. Το πιο επίμαχη διάταξη αφορά στις αλλαγές του δικαιώματος στην απεργία. Μελλοντικά οι εργατικοί αγώνες θα γίνονται μόνον όταν επιτυγχάνεται απόλυτη πλειοψηφία στις γενικές συνελεύσεις των συνδικάτων με άμεση ψηφοφορία».
  • Παρακάτω ο αρθρογράφος, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς:  
  • «Η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμη από τον στόχο. Οι Οίκοι συνεχίζουν να κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία ‘σκουπιδιών' (junk). Ανάλογα με τον οίκο οι αξιολογήσεις κυμαίνονται από πέντε μέχρι επτά βαθμίδες κάτω από την ‘επενδυτική βαθμίδα'. Η χώρα πρέπει επομένως να ανακτήσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών. 
  • Στο μεταξύ η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των πιστωτών μέχρι να αποπληρώσει και το τελευταίο δάνειο. Σύμφωνα με τωρινούς υπολογισμούς αυτό θα διαρκέσει μέχρι το 2059».
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις στο δικαίωμα στην απεργία γράφει: «Τα νέα μέτρα πλήττουν κυρίως τους ψηφοφόρους του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα». Πέρα από τις αλλαγές στα εργασιακά «προστίθενται ρυθμίσεις για τα ‘κόκκινα δάνεια', τα οποία οι οφειλέτες καθυστερούν να τα αποπληρώσουν, όπως και η κατάσχεση ακινήτων από οφειλέτες που δεν ανταποκρίνονται».
Το τηλεοπτικό δίκτυο RTL διερωτάται στην ιστοσελίδα του: «Θα βγει το 2018 η Ελλάδα επιτέλους από την κρίση;» και σχολιάζει: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι αισιόδοξος. Η Ελλάδα μπορεί σύντομα να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της –αυτό ελπίζει ο επικεφαλής της κυβέρνησης Αλέξης Τσίπρας. Το 2018 θα μπορούσε να είναι ‘ορόσημο', δήλωσε ο Τσίπρας, ωστόσο πρέπει να γίνει ακόμη ‘πολλή δουλειά'. Από το 2010 η Ελλάδα έλαβε τρία πακέτα στήριξης, το τελευταίο – ύψους 86 δισ. ευρώ – λήγει τον Αύγουστο».
Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Αλέξης Τσίπρας, 43 ετών, ο πάλαι ποτέ μπαμπούλας των γερμανών υπουργών Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η βαθιά χρεωμένη Ελλάδα θα μπορέσει φέτος να σταθεί και πάλι στα πόδια της».
ΠΗΓΗ


 

Σχόλια