Τα αντηχεία του Ερντογάν στα κατεχόμενα αποκαλύπτουν τα σχέδια της Άγκυρας: “Δικό μας το αέριο”!

Του Κώστα Βενιζέλου 
Στην κρίση αυτή που βιώνουμε στην κυπριακή ΑΟΖ εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας, τα αντηχεία της Άγκυρας στα κατεχόμενα αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς: Να βάλει η Τουρκία χέρι στο φυσικό αέριο χωρίς να λυθεί το Κυπριακό. Αυτό που ενδιαφέρει το καθεστώς Ερντογάν είναι να αποτελεί μέρος του ενεργειακού σκηνικού, να το ελέγξει και να αποτελέσει ο βασικότερος στρατηγικός παίκτης στην ανατολική Μεσόγειο.
Και για να το πετύχει, αυτό θα επιστρατεύσει όλα τα μέσα, όπως τώρα που παρεμποδίζει τις έρευνες. Είναι προφανές πως το σενάριο είναι ένα και δεν υπάρχει εναλλακτικό για την Άγκυρα. Θέλει το αέριο και το θέλει τώρα, πριν ακόμη αρχίσει η εξόρυξή του. Διαψεύδοντας εν πολλοίς όσους θεωρούσαν πως η Τουρκία θα αναλωνόταν στη διάρκεια των ερευνών σε απειλές και πως θα αναλάμβανε δράση την ώρα της παραγωγής. Είναι προφανές πως δεν πρόκειται η Τουρκία να ρισκάρει περιμένοντας την κρίσιμη στιγμή. Τα αντηχεία, λοιπόν, της Τουρκίας, οι εγκάθετοι της στα κατεχόμενα παρουσιάσθηκαν αρκούντως αποκαλυπτικοί για τις προθέσεις των αφεντικών στην Άγκυρα. Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να αφήσουν το γινάτι – κατά την έκφρασή του – και να διαπραγματευτούν τα θέματα του φυσικού αερίου σε μια κοινή επιτροπή με τους Τουρκοκύπριους. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών είπε πως σίγουρα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν, πράγματα που πρέπει να τα δούμε πριν, όπως ανέφερε. «Ποια είναι αυτά; Εάν η ε/κ πλευρά είναι πραγματικά έτοιμη να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία και τον πλούτο της Κύπρου. Γιατί στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν αρκετά τεκμήρια ότι δεν είναι έτοιμη για διαμοιρασμό (της εξουσίας)». Ο «υπουρ
γός ενέργειας και οικονομίας» του ψευδοκράτους, τέως Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, δήλωσε ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να βρουν ένα αμοιβαία αποδεκτό μοντέλο που είναι εφικτό να δημιουργηθεί πριν την λύση δείχνοντας σεβασμό στα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Διαφορετικά, είπε, αυτές οι εργασίες στην ΑΟΖ για το φυσικό αέριο «θα πρέπει να ανασταλούν». Και επανέλαβε πως «το λέω ξανά, υπάρχουν μοντέλα συνεργασίας σε αυτό το θέμα πριν από την λύση, ωστόσο η ε/κ πλευρά λόγω πολιτικών ανησυχιών δεν το αποδέχθηκε. Επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα ως ατού».  
  • Αυτές, λοιπόν, είναι οι τουρκικές προθέσεις. Είτε οι έρευνες θα ανασταλούν είτε θα «ρουφήξει» το αέριο η Τουρκία. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει δεκτό. 
  • Ακόμη κι εάν σιωπά η λεγόμενη διεθνής κοινότητα, πρέπει να υπάρξει αντίδραση. 
  • Η παράδοση, όπως υποδεικνύουν οι οπαδοί της όποιας λύσης, δεν είναι λύση, είναι υποταγή στους τουρκικούς σχεδιασμούς, που δεν επηρεάζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ελληνισμό, αλλά την Ε.Ε. και τις χώρες της περιοχής. 

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Πηγή: 

Σχόλια