Πενήντα δημοσιογράφοι και εκδότες «στο Pay Roll» της Novartis


Για περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο, που μοιράζονταν σε δημοσιογράφους και εκδότες, έκανε λόγο από τον Φεβρουάριο του 2017, η Γιάννα Παπαδάκου στο Βήμα, επικαλούμενη «έγγραφα και σκληρούς δίσκους που βρίσκονται στη διάθεση των ελεγκτών και παραδόθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην επικεφαλής του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Μαρία Παπασπύρου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αριθμός των εκδοτών και των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στο Pay Roll υπολογίζεται σε πενήντα. «Οι συγκεκριμένοι εκδότες ή δημοσιογράφοι» αναφέρει η Γιάννα Παπαδάκου «είχαν ευθεία συνεργασία με ανώτατα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία καθόριζαν ή μπορούσαν να επηρεάσουν την πολιτική των υπουργών υγείας για το φάρμακο».
Από τα έγγραφα φαίνεται να προκύπτει ότι ελάχιστοι υπουργοί στα χρόνια των μνημονίων επιχείρησαν να μειώσουν την φαρμακευτική δαπάνη ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι τιμές ακολουθούσαν τα ακριβότερα τιμολόγια της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ η Novartis αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων όταν αποκαλύφθηκε ότι συμμετείχε σε χρηματισμό ατόμων που μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές των φαρμάκων ή τον όγκο των συνταγογραφήσεων.
Θα έχει ενδιαφέρον να ανατρέξει κανείς σε ρεπορτάζ για τα πλεονεκτήματα συγκεκριμένων φαρμάκων της Novartis αλλά και στις δημοσιογραφικές αντιδράσεις των τελευταίων ημερών. ΠΗΓΗ
------------------------


Του  Γ. Γ.

Για κάποιους θα μπορούσε να θεωρηθεί εντυπωσιακή η προσπάθεια που καταβάλλουν δεκάδες δημοσιογράφοι, έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, για να μας αποδείξουν ότι σκάνδαλο Novartis δεν υπάρχει και είναι απλώς ένα κυβερνητικό κατασκεύασμα της κυβέρνησης για να εξυπηρετήσει τις δικές της πολιτικές σκοπιμότητες.

Απ’ την πλευρά τους καλά κάνουν. Εχουν εξασφαλίσει και απ’ αυτή την κυβέρνηση –για ευνόητους λόγους- το ακαταδίωκτο ακόμα και αν γνωστοποιηθούν λοβιτούρες τους και ειδικά στον τομέα υγείας, που συζητάμε τώρα. Πέρα από τις πομπώδεις εκφράσεις που έχουμε ακούσει κατά καιρούς από κυβερνητικούς αξιωματούχους κανένας δημοσιολόγος δεν βρέθηκε να απολογηθεί για τα τεράστια ποσά, που έλαβε, τις περισσότερες φορές «μαύρα» για να «προσφέρει τις υπηρεσίες» του, σε νεφελώδεις περιπτώσεις όπως στο να «διαφημίσει», φαρμακευτικές δαπάνες.
Πιστεύει στ' αλήθεια κανένας ότι και η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Novartis δεν θα είχε και στην Ελλάδα στρατιά δημοσιογράφων που θα χρηματοδοτούσε για να προπαγανδίζουν τις δραστηριότητές της;

Αλλωστε κάτι τέτοιο εμπίπτει στις "αρμοδιότητες" των "λειτουργών ενημέρωσης". Και επειδή δεν έχουμε όλοι την μνήμη χρυσόψαρου, ας πάμε στο … μακρινό 2015.
Ηταν αρχές Ιούλη τότε που έγινε γνωστό το πού  κατέληξαν τα τεράστια ποσά  της διαφημιστικής δαπάνης του  Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Μάλιστα τότε σχετικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι «με άντρο μαφίας μοιάζει περισσότερο το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρά με δημόσιο οργανισμό ευρωπαϊκής χώρας». Αντίδραση καμιά.

Σε μερικούς μήνες παρουσιάζεται «οργισμένος» ο Πάνος Καμένος από το βήμα της βουλής  και κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες.
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια "μαύρα" σε δημοσιογράφους, είτε απευθείας είτε μέσω off shore εταιρειών, όχι για να προπαγανδίζουν βέβαια τη γρίπη ή τα εμβόλια, αλλά για να αποτελούν "πιστόλια" εναντίον εκείνων που πήγαιναν εναντίον της νέας τάξης πραγμάτων και των οδηγιών που έδιναν οι δανειστές», τον ακούμε να λέει σ’ αυτό το βίντεο.

«Ζητώ από τον οικονομικό εισαγγελέα αύριο το πρωί να μπει στο ΚΕΕΛΠΝΟ και να πάρει όλη τη διακίνηση "μαύρου" χρήματος», μας έλεγε τότε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ.
Το αποτέλεσμα;  
  • Ανύπαρκτη αυτή η συγκλονιστική καταγγελία για το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, κανένας εισαγγελέας δεν θεώρησε απαραίτητο να ασχοληθεί με την σοβαρότατη αυτή δημόσια τοποθέτηση. 

Και για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στους δημοσιογράφους που συμμετείχαν σ’ αυτό το πάρτι συμπεριλαμβάνονται:  
  1. Γ. Κουρτάκης (2.466.626 ευρώ),  
  2. Ν. Ευαγγελάτος (625.442 ευρώ),  
  3. Α. Δελατόλας (477.825 ευρώ),  
  4. Μ. Τριανταφυλλόπουλος (456.118 ευρώ),  
  5. Χρ. Ράπτης (452.124 ευρώ), 
  6. Α. Πίκουλας (414.462 ευρώ), 
  7. Γρ. Νικολόπουλος (341.397 ευρώ),  
  8. Π. Δημητριάδης (290.957 ευρώ),  
  9. Π. Λεωτσάκος (283.215 ευρώ),  
  10. Ν. Φελέκης (269.600 ευρώ),  
  11. Γ. Κύρτσος (239.915 ευρώ),  
  12. Τ. Χατζής (228.131 ευρώ),  
  13. Γ. Μακρυγιάννης (108.839 ευρώ
  14. Λ. Λαζόπουλος (250.000)  
  15. Ε. Στάη (181.373)  
  16. Στ. Κούλογλου (103.836
  17. Β. Μπόνιος (75.910).

----------------

Σκάνδαλο Novartis: Η έρευνα των ράμπο, ο «χαμένος» φάκελος του ΣΔΟΕ, η κίνηση του μαύρου χρήματος

10 πολιτικοί εμπλέκονται στην υπόθεση – 50 εκδότες και δημοσιογράφοι στο pay roll
Σκάνδαλο Novartis: Η έρευνα των ράμπο, ο «χαμένος» φάκελος του ΣΔΟΕ, η κίνηση του μαύρου χρήματος


Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει τις επόμενες ημέρες το σκάνδαλο της Novartis.

Περίπου 20 άτομα - ράμπο της Δημόσιας Διοίκησης ελέγχουν με πυρετώδεις ρυθμούς τα έγγραφα, που αφορούν τα δύο μεγάλα σκάνδαλα του χώρου της υγείας: αυτό της Novartis, αλλά και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα έγγραφα και οι σκληροί δίσκοι που βρίσκονται στη διάθεση των ελεγκτών παραδόθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην επικεφαλής του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Μαρία Παπασπύρου, η οποία διαδέχτηκε τον κ. Λευτέρη Ρακιτζή.Η κυρία Παπασπύρου επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα ευρήματα στα σπίτια των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Novartis προκειμένου να συγκρίνει τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων από συγκεκριμένα άτομα _στελέχη του υπουργείου Υγείας_ σε σχέση με τη νομοθεσία που υπάρχει, αλλά και τους κανόνες που είχε θεσπίσει ο νόμος.

Στα ύψη η φαρμακευτική δαπάνη

Τα ευρήματα είναι πράγματι εντυπωσιακά:

- Τα περισσότερα στοιχεία έχουν εντοπιστεί πριν από το 2010, ενώ φαίνεται ότι εν μέσω μνημονίου υπήρξαν ελάχιστες υπουργικές αποφάσεις μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Μόνο δύο υπουργοί κυβερνήσεων φαίνεται ότι επιχείρησαν να μειώσουν την δαπάνη, τόσο για τα ταμεία, όσο και των χρημάτων που καταβάλλονταν από τον ΕΟΠΥΥ.

- Εντοπίζονται αποφάσεις συγκεκριμένων επιτροπών του υπουργείου Υγείας, οι οποίες ενώ η τιμή των φαρμάκων πρέπει να διαμορφώνεται από τις τρείς κατώτερες αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη, στη χρεοκοπημένη Ελλάδα διαμορφώνονταν από τις τρεις υψηλότερες τιμές.

- Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών έχουν ήδη μπει τιμολόγια με πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες επικοινωνίας, οι οποίες δήθεν οργάνωναν συνέδρια. Μόνο που οι προσκεκλημένοι ήταν τα ίδια πρόσωπα που διαμόρφωναν την πολιτική του φαρμάκου στο υπουργείο υγείας επί δεκαετίες με αποτέλεσμα να εμφανίζεται και μία εικόνα του Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει.

- Συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί με ιδιαίτερα χαμηλή τηλεθέαση επιδοτούνταν, σχεδόν, αποκλειστικά από την εταιρεία, ενώ πληρωμές γίνονταν και σε δημοσιογράφους ή εκδότες μεταξύ των οποίων και στον εκλιπόντα με δραματικό τρόπο Π. Μαυρίκο. Γι αυτό άλλωστε αποφασίστηκε και η έφοδος στο σπίτι του.
Έφοδοι έγιναν στα σπίτια περίπου 40 ατόμων, μεταξύ των οποίων και σύμβουλοι υπουργών οι οποίοι είχαν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση τιμής του φαρμάκου.


Το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΣΔΟΕ και ο φάκελος

Οι λογαριασμοί για 48 άτομα, τα οποία είχαν κρίσιμο ρόλο ή εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis ξεσκονίζονται και από το ΚΕΦΟΜΕΠ, αφού έχει δοθεί εντολή από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γιάννη Δραγάτση να ανοιχτούν προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ύποπτες διαδρομές με πληρωμές σε πρόσωπα ή εταιρείες, τα οποία λαμβάνουν υπέρογκες αμοιβές για δήθεν υπηρεσίες που προσφέρουν πολλές φορές μέσω συμβολαίων.

Μεταξύ των προσώπων τα οποία ερευνώνται μέσω της φορολογικής οδού για _τυχόν καταβολές και σε γιατρούς_ βρίσκονται και τα δύο στελέχη της Novartis τα οποία έχουν καταθέσει αγωγή στις ΗΠΑ και έχουν βοηθήσει ουσιαστικά στην αποκάλυψη του κυκλώματος δωροδοκίας δημοσίων λειτουργών και ιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θέσεις - κλειδιά που κατείχαν στην εταιρεία πριν απολυθούν τους καθιστούν αδιάψευστους μάρτυρες για το μεγάλο πάρτι που γινόταν σε σχέση με τα φάρμακα στη χώρα μας, αφού η συγκεκριμένη είχαν στη διάθεση τους ονόματα, διευθύνσεις, ακόμα και τα ΑΦΜ τους, αλλά και τους λογαριασμούς τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι μετά από χρόνια εντοπίστηκε από την κυρία Παπασπύρου ο φάκελος έρευνας του ΣΔΟΕ _που βρισκόταν εν υπνώσει_ σε σχέση με την Novartis στο ενώ στην εισαγγελία Διαφθοράς έψαχναν να βρουν που είχε χαθεί. Η έρευνα του ΣΔΟΕ για την Novartis είχε γίνει εδώ και πέντε χρόνια και αφορούσε πρόσωπα και εταιρείες τα οποία εμπλέκονται και στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα, οι εισαγγελείς διαφθοράς που ερευνούν το μεγάλο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν εντοπίσει ομοιότητες σε πρακτικές και πρόσωπα, που δημιουργούν την εντύπωση ότι τα δύο σκάνδαλα μοιάζουν σαν συγκοινωνούντα δοχεία.

Πολιτικοί και payroll

Η έλευση των Αμερικανών εισαγγελέων στη χώρα μας θα σηματοδοτήσει εκ νέου ανανέωση του σκανδάλου της Novartis αφού εκείνοι θα φέρουν όχι μόνο τις καταθέσεις και τα στοιχεία που τους έχουν προσκομίσει οι δύο Έλληνες – πρώην στελέχη, αλλά και τα αποτελέσματα των δικών τους ερευνών, τα οποία δείχνουν την πορεία του χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες στο φάκελο του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBIυπάρχουν συγκλονιστικές μαρτυρίες, βίντεο και καταγγελίες:
- Εμπλέκονται 10 πολιτικά πρόσωπα, βίντεο μάλιστα δείχνουν, πώς συμμετείχαν στην ευνοϊκή μεταχείριση λήψης αποφάσεων για την πολυεθνική εταιρεία.
- Περίπου μισό εκατομμύριο το χρόνο δινόταν σε δημοσιογράφους και εκδότες που βρίσκονταν στο pay roll της εταιρείας, αριθμός των οποίων υπολογίζεται περίπου στους 50.
- Οι συγκεκριμένοι εκδότες ή δημοσιογράφοι είχαν ευθεία συνεργασία με ανώτατα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία καθόριζαν ή μπορούσαν να επηρεάσουν την πολιτική των υπουργών υγείας για το φάρμακο.
Σε αυτήν την τακτική επηρεασμού πολιτικής για τα φάρμακα φαίνεται ότι επιδίωξαν και κατάφεραν τελικά να εγκλωβίσουν ακόμα και πρώην πολιτικό στέλεχος στη λογική της προβολής συγκεκριμένης θεραπευτικής μεθόδου,το οποίο πάντως δεν φαίνεται να είχε άλλου είδους απολαβές.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή συνεργασία με πολιτικούς παράγοντες στις ΗΠΑ, εισαγγελείς αλλά και νομικά γραφεία τα οποία γνωρίζουν το μέγεθος του σκανδάλου και σε αυτή την ενημέρωση βασίζεται το βάρος που έριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη βουλή στη συζήτηση για τη διαφθορά.
Στην Ελλάδα συνάντηση με την Εισαγγελέα του ΑΠ Ξένη Δημητρίου ζήτησε να έχει το νομικό γραφείο που χειρίζεται την υπόθεση, του κ Παύλου Σαράκη.
-----------------

Ποια είναι η Novartis;

Ας δούμε σήμερα ποια είναι αυτή η Novartis, που έχει αναστατώσει το πολιτικό σύμπαν, σάμπως έτσι στα ξαφνικά να ανακάλυψαν κάποιοι το ζεστό νερό ή τις λάσπες. Πόσοι και πόσοι δεν έπεσαν από τα σύννεφα ακούγοντας κάτι που το γνωρίζει και ο τελευταίος φαρμακοποιός της χώρας! Το πιο εξοργιστικό δε είναι οι απολύτως ηλίθιες και αποπροσανατολιστικές συζητήσεις για το αν το σκάνδαλο είναι στημένο ή όχι. Λες και το πρωτεύον είναι το στήσιμο ενός σκανδάλου και όχι η ύπαρξή του ή μη. Τέλος πάντων.

Η Novartis, λοιπόν, είναι μια σχετικά νέα φαρμακευτική εταιρεία-κολοσσός που ιδρύθηκε το 1996 με γερμανικά και ελβετικά κεφάλαια. Τώρα, βέβαια, αυτό το "ελβετικά κεφάλαια" πρέπει, κατά την γνώμη μου, να αναγνωσθεί μετ' επιφυλάξεως και με διπλοσταυρωκουμπωμένο σακκάκι αλλά ας μη κολλήσουμε σ' αυτό. Στην ουσία, η νεοσύστατη εταιρεία ήταν το προϊόν τής συγχώνευσης δύο άλλων γνωστών φαρμακευτικών κολοσσών, της Ciba-Geigy και της Sandoz. Ο σημερινός της πρόεδρος Γιοργκ Ράινχαρντ ήταν στέλεχος της Sandoz από το 1982.


Από τις αρχές τής χιλιετίας, η Novartis βρίσκεται κάθε χρόνο στην πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων φαρμακευτικών βιομηχανιών του κόσμου (δείτε παραπάνω τον σχετικό πίνακα του 2016). Τα τελευταία χρόνια κρατάει σταθερά την δεύτερη θέση πίσω από την πολιτειακή Pfizer, με τζίρους που ξεπερνούν τα 40 δισ. δολλάρια. Το 2016 σημείωσε καθαρά κέρδη (με πληρωμένους φόρους) 6,6 δισ. δολλάρια. Παρά το γεγονός ότι η τιμή τής μετοχής της δέχτηκε χτύπημα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου στην Ελλάδα, η χρηματιστηριακή της αξία υπολογίζεται στα 175 δισ. δολλάρια, δηλαδή όσο ένα ελληνικό ΑΕΠ.

Χτες μιλήσαμε για κάποια από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Novartis λόγω παρανομιών στην προώθηση των προϊόντων της. Θα μπορούσαμε να γράφαμε άλλο ένα σημείωμα με τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις αλλά και για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Ενδεικτικά, ας αναφέρουμε δυο περιπτώσεις:
- (α) Το 1999, οι ιαπωνικές φορολογικές αρχές επέβαλαν στην εταιρεία πρόστιμο 27,5 εκατομμυρίων δολλαρίων για "transfer pricing". Το κόλπο είναι απλό και εφαρμόζεται παντού στον κόσμο μεταξύ μητρικής εταιρείας και θυγατρικών: με υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις μεταξύ των εταιρειών, τα κέρδη μεταφέρονται από τις χώρες με υψηλή φορολογία στις χώρες με χαμηλή.
- (β) Το 2010, ομοσπονδιακό πολιτειακό δικαστήριο υποχρέωσε την εταιρεία να πληρώσει ως αποζημίωση σε γυναίκες εργαζομένους της το συνολικό ποσό των 250 εκατομμυρίων δολλαρίων επειδή διαπιστώθηκε ότι έκανε διάκριση φύλων ως προς τις αμοιβές.


Πάμε τώρα να ρίξουμε μια ματιά στην Novartis Hellas. Επειδή το ιστολόγιο δεν καλύπτεται από τις διατάξεις περί δημοσιογραφικού απορρήτου, δεν μπορεί να σχολιάσει το αν και κατά πόσο εφαρμόζεται και στην Ελλάδα το "transfer pricing", το οποίο εφαρμοζόταν στην Ιαπωνία. Εφ' όσον δεν υπάρχουν επίσημοι έλεγχοι που να αποδεικνύουν τέτοιες πρακτικές, εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε μάντεις. Μπορούμε, όμως, να σχολιάσουμε μερικά στοιχεία από τις επίσημες οικονομικές καταστάσεις, που δημοσιεύει η ίδια η εταιρεία.

Παρατηρήστε με πόση άνεση η εταιρεία μειώνει μέσα σε δυο χρόνια το προσωπικό της κατά 20% και πλέον, ενώ ο τζίρος της παραμένει σταθερός με μικρές αυξομειώσεις. Να σημειώσω εδώ ότι η κάμψη των μικτών κερδών τού 2016 οφείλεται στην σωρευτική απόδοση των εκπτώσεων (claw back) που όφειλε η εταιρεία στο ελληνικό δημόσιο.

Το στοιχείο που πρέπει να σας εντυπωσιάζει, πάντως, είναι το ότι, παρά τα κέρδη, η Novartis Hellas δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος. Ακόμα και οι πενταροδεκάρες φόρου τού 2014 οφείλονται σε κάποια φορολογική αλλαγή, η οποία μάλλον έπιασε στον ύπνο την εταιρεία, βεβαιώθηκαν δε μεταγενέστερα. Όπως εξηγεί το διοικητικό σύμβούλιο στην έκθεσή του για το 2015 (τα ίδια ακριβώς λέει και για το 2016), "ο φόρος εισοδήματος της χρήσης 2015 είναι μηδενικός λόγω αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας εντός του έτους 2015 η οποία επιτρέπει την φορολογική αναγνώριση των εξόδων για rebates και claw back την χρήση κατά την οποία καθίστανται δεδουλευμένα και όχι κατά την χρήση στην οποία εκκαθαρίζονται".

Και τώρα, προσοχή στο κερασάκι. Αντιγράφω από την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου για την χρήση 2016 (τα ίδια ακριβώς έλεγε και το 2015) και υπογραμμίζω:
Κατά το οικονομικό έτος 2016 η εταιρεία κατάφερε να συγκρατήσει την κερδοφορία της παρά το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Ο κύριος λόγος για το παραπάνω είναι η σωστή διαχείριση των τιμών αγοράς από τις εταιρείες του ομίλου στο εξωτερικό καθώς οι συνεχείς μειώσεις τιμών αλλά και η σημαντική αύξηση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης καθιστούν το επιχειρηματικό περιβάλλον σημαντικά ασταθές και ευμετάβλητο. Τα έξοδα μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 2015 κυρίως λόγω μείωσης των εξόδων προώθησης και προσωπικού σε μία προσπάθεια της εταιρείας να ενισχύσει το όφελος που προέκυψε από την μείωση τιμών αγοράς των προϊόντων της.
Υποθέτω ότι προσέξατε τις υπογραμμίσεις. Τί είπαμε πως είναι το "transfer pricing"; Άντε μπράβο! Όσο για το πώς γίνεται να μειώνεται το προσωπικό ενώ η δουλειά πάει μια χαρά και "το όφελος" της εταιρείας ενισχύεται, σας παραπέμπω στον παππού Κάρολο. Τώρα, αν υπάρχει και κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνετε, ρωτήστε με να σας το εξηγήσω.

Καληνύχτα σας!

 



Σχόλια