Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Paul Craig Roberts Institute: Η Συρία είναι μία νέα πυριτιδαποθήκη, ικανή να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη

Οι ΗΠΑ «στήνουν» το κατάλληλο σκηνικό στη Συρία, με ταυτόχρονη βοήθεια από τη Βρετανία, για ένα πόλεμο μέχρις εσχάτων με τη Ρωσία
Το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός νέου παγκόσμιου πολέμου αναλύει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Paul Craig Roberts Institute for Peace and Prosperity, ο Paul Craig Roberts.
Αφορμή η «συγκέντρωση» Αμερικανών, Ρώσων, Βρετανών και φυσικά Τούρκων στην πολύπαθη Συρία και η στήριξη από καθέναν εξ αυτών διαφορετικών «παρατάξεων» στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.
«Έχει άραγε η Washington και οι Βρετανοί φίλοι της πρόθεση να ελέγξει εάν η Ρωσία έχει διάθεση για έναν νέο πόλεμο;
Προφανώς ναι, καθώς δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε με διαφορετικό τρόπο τις δηλώσεις του Sergey Rudskoy, επικεφαλής του Operational Directorate του ρωσικού Γενικού Επιτελείου.
Όπως αναφέρει «έχουμε στη διάθεσή μας αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί έχουν εκπαιδευτεί στρατιωτικές ομάδες κοντά στην πόλη του At-Tanf, για να οργανώσουν προβοκάτσια για χρήση χημικών όπλων στη νότια Συρία.
 Προετοιμάζουν μια σειρά από εκρήξεις χημικών.
Αυτό το γεγονός θα χρησιμοποιηθεί για να κατηγορηθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Τα συστατικά που παράγουν χημικά πυρομαχικά έχουν ήδη παραδοθεί στη νότια ουδέτερη ζώνη με το πρόσχημα των ανθρωπιστικών συνοδειών αρκετών ΜΚΟ.
Οι προβοκάτσιες θα χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για την έναρξη επιθέσεων στη στρατιωτική και κυβερνητική υποδομή της Συρίας ».
Μην περιμένετε να ακούσετε τίποτα από τα παραπάνω από τα «κλασσικά» ΜΜΕ.
Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά απέτυχε να «τελειώσει τη δουλειά» στη Συρία και ταυτόχρονα άφησε τις ΗΠΑ να επεκτείνουν την παρουσία τους.
Ταυτόχρονα άφησε τις ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν μισθοφόρους, να γεμίσουν την περιοχή με χημικά όπλα και ως εκ τούτου να επιτεθούν όταν το αποφασίσουν στις συριακές δυνάμεις.
Το ερώτημα που μας απασχολεί είναι: Εάν οι πληροφορίες που αναφέρει ο στρατηγός Rudskoy είναι σωστές, τι θα κάνει η Ρωσία;
Θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία την πυραυλική άμυνα και την υπεροχή της από αέρος για να καταρρίψει τους αμερικανικούς πυραύλους και τα αεροσκάφη ή θα δεχτεί η Ρωσία την επίθεση και θα καταγγείλει και πάλι την παράνομη δράση της Washington και απλά θα διαμαρτυρηθεί στον ΟΗΕ;
Εάν η Ρωσία δεχθεί την επίθεση, οι ΗΠΑ θα πιέσουν ακόμη πιο σκληρά.
Αργά ή γρήγορα η Ρωσία δεν θα μπορέσει να δεχθεί άλλη πίεση και ο πόλεμος θα ξεσπάσει.
Εάν ξεσπάσει πόλεμος, θα είναι ένας περιορισμένος συμβατικός πόλεμος ή θα χρησιμοποιήσει η Washington τη δικαιολογία για την έναρξη μίας επίθεσης με διηπειρωτικούς πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBMs) κατά της Ρωσίας; Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να σαφώς να τα εξετάσει η ρωσική ηγεσία.
 Η Ρωσία αντιμετωπίζει τον σοβαρό κίνδυνο ότι η Πέμπτη Φάλαγγα της Washington στα δικά της εδάφη, δηλαδή οι Ρώσοι  στην πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία που πιστεύουν ότι η Ρωσία πρέπει να ενσωματωθεί με κάθε τρόπο στον δυτικό κόσμο, να ασκήσουν τέτοιες πιέσεις ώστε η κυβέρνηση της χώρας να «παγώσει» και να βρεθεί έκθετη στην πρώτη πυρηνική επίθεση.
Μέχρι στιγμής η Ρωσία συνεχίζει να αυτοκαταστρέφεται, παίζοντας σύμφωνα με τους κανόνες της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου παρά το προφανές γεγονός ότι η Washington δεν δείχνει τον ίδιο σεβασμό.
Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία, μια χώρα που δεν έχει στρατιωτική ή πολιτική σημασία, έδειξε πλήρη περιφρόνηση για τη Ρωσία και τον πρόεδρό της, Vladimir Putin.
Με άλλα λόγια, η προσβολή στη Ρωσία προήλθε από την δεδομένη υποτελή στάση της πρώην αυτοκρατορίας στην Washington.
Για εικαζόμενη δηλητηρίαση από υποτιθέμενο ρωσικό αέριο που παραλύει τα νεύρα-, την ίδια την ύπαρξη του οποίου αμφισβητούνται εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου-, ενός «μικρού» πρώην κατασκόπου και της κόρης του, κατηγορήθηκε, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία η Ρωσία, από την πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, παραβίασε όλους τους όρους και τις συμφωνίες τις οποίες είχε με τη Ρωσία και μάλιστα εντός 24 ωρών, «απαντώντας» σε μία κατηγορία που δεν έχει κανένα στοιχείο για να τη δέσει.
Οι νόμοι και οι συμφωνίες απαιτούν από την καταγγέλλουσα χώρα να μοιραστεί τα αποδεικτικά στοιχεία με την κατηγορούμενη χώρα, η οποία διαθέτει 10 ημέρες για να αξιολογήσει τα αποδεικτικά στοιχεία και να απαντήσει.
Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τη συμφωνία στην οποία είναι εταίρος.
Επιπλέον, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Boris Johsnon κατηγορεί προσωπικά τον πρόεδρο της Ρωσίας Putin να διατάξει την απόπειρα δολοφονίας του «μικρού» κατασκόπου.
Δεν είναι ικανοποιημένη από την πρωτοφανή προσβολή της Ρωσίας και του προέδρου της, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας διέταξε τους Ρώσους διπλωμάτες να «σηκωθούν και να φύγουν».
«Η ρητορική ενός «αγενούς σκύλου»  που έδειξε ο επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Άμυνας καθιστά απόλυτα φανερή την ανικανότητά του.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν όχι μόνο την ακυρότητα όλων των κατηγοριών για τη Ρωσία που ακούγαμε από το Λονδίνο τα τελευταία χρόνια, αλλά και ότι οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι δεν θεωρούνται καν άνθρωποι.
«Η«Μεγάλη »Βρετανία έχει μετατραπεί από καιρό σε μια ζωντανή φωλιά για τους εξόριστους από όλο τον κόσμο, αλλά και σε έναν κόμβο για όλα τα είδη ψεύτικων πρακτορείων ειδήσεων: από το βρετανικό« Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο δημιουργημένο από έναν ψευδο-συριακό «Λευκό κράνη» της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Όσον αφορά τις άγριες λέξεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας σχετικά με τη Ρωσία, φαίνεται ότι, ελλείψει των πραγματικών προσόντων, η αγένεια είναι το μόνο όπλο που παραμένει στο οπλοστάσιο του στρατού της Αυτής Μεγαλειότητας.
Ίσως οι Ρώσοι θα αποφασίσουν ότι είναι καιρός να δείξουν τις ανώτερες στρατιωτικές ικανότητές τους και θα αφαιρέσουν όχι μόνο τους αμερικανικούς πυραύλους και τα αεροπλάνα, αλλά και τους στόλους από τους οποίους ξεκίνησε η επίθεση, τοποθετώντας ταυτόχρονα τις πυρηνικές τους δυνάμεις σε υψηλό επίπεδο.
Τι θα έκανε τότε η Washington;
Μπορεί μια κυβέρνηση που αποτελείται από εκβιαστές να πει στη βουλή να έρθει σε μια λογική απόφαση ή θα ήταν τόσο αλαζόνες ώστε να θεωρούν τους εαυτούς τους «εξαιρετικές» και «απαραίτητες» προσωπικότητες, ικανές να καταδικάσουν σε θάνατο όλη την υφήλιο, συμπεριλαμβανομένων των φυτών, των ζώων, των πτηνών και όλων των πλασμάτων που δεν έχουν ιδέα των δολοφονικών τρελών που κυβερνούν τον δυτικό κόσμο;
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή στη γη παρά από αυτή που αντιπροσωπεύει η Washington.
Ο στόχος των ΗΠΑ να καταστρέψουν τη ζωή στη γη είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα.
Αν αποτύχουμε, όλοι μας πεθαίνουμε, ο καθένας μας και όλα τα πλάσματα.
Παρά την στρατιωτική ανωτερότητα της Ρωσίας, η ανθρωπότητα της ρωσικής κυβέρνησης τη θέτει σε μειονεκτική θέση, καθώς δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την ανθρωπότητα στην Washington», τονίζει ο Paul Craig.

www.bankingnews.grΠΗΓΗ
-----------------

Σαντερς, Γκορμπατσωφ, Κορμπιν: Σταματειστε την Πορεια στον Πολεμο!


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
«Ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ρωσίας γίνεται ακόμα πιο επείγων μετά την ομιλία του Προέδρου Πούτιν την 1η Μαρτίου, όταν αναφέρθηκε σε αρκετά νέα πυρηνικά όπλα που η Ρωσία φέρεται να αναπτύσσει, περιλαμβανομένου ενός πυραύλου Κρουζ και ενός πυρηνικού υποβρύχιου drone, που δεν περιορίζονται από την νέα Συνθήκη START και θα είναι αποσταθεροποητικά, αν αναπτυχθούν».
Αυτό τόνισαν, σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλλερσον (δεν είχε ακόμα γίνει γνωστή η απομάκρυνσή του) τέσσερις σημαίνοντες Αμερικανοί Γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων ο Μπέρνι Σάντερς, ανθυποψήφιος της Χίλαρυ Κλίντον για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και άτυπος εκπρόσωπος ενός σημαντικού τουλάχιστο μέρους αυτού, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε Αριστερά στις ΗΠΑ.
Στην επιστολή τους, οι τέσσερις αναγνωρίζουν τις σημαντικές διαφορές ΗΠΑ-Ρωσίας σε θέματα που αφορούν την εικαζόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, τις κατηγορίες για παραβίαση από τη Μόσχα της συνθήκης INF, την Ουκρανία και τη Συρία, αλλά, όπως υπογραμμίζουν, είναι ακριβώς εξαιτίας, όχι παρά αυτές που πρέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες να συζητήσουν επειγόντως με τη Ρωσία για να αποφύγουν λάθος υπολογισμούς και να περιορίσουν την πιθανότητα σύγκρουσης.
Στην επιστολή, οι Γερουσιαστές κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει την παραβίαση, όπως υποστηρίζουν, της συνθήκης INF για τα πυρηνικά, να επεκτείνει τη συνθήκη για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα (New Strategic Arms Reduction Treaty ή New START) και να εργαστεί για την αύξηση της διαφάνειας σε ότι αφορά τα μη πυρηνικά όπλα, προκειμένου να περιορίσει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά πυρηνικά όπλα.
Η επιστολή αυτή είναι μία από τις ελάχιστες φωνές σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται τώρα από εντεινόμενη πολεμική ρητορική μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η λογική κατάληξη της οποίας θα ήταν προ πολλού ένας παγκόσμιος πόλεμος, αν η κατάσταση δεν συγκρατούνταν προς το παρόν από τον φόβο απαγορευτικών αντιποίνων της πλευράς που τυχόν θα δεχόταν πρώτη επίθεση.
Σε αυτήν ήρθαν να προστεθεί επίσης η αγωνιώδης έκκληση του πρώην Προέδρου της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, με άρθρο του στο περιοδικό Time, προς τους Προέδρους Τραμπ και Πούτιν, αλλά και όλη τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένου του ΟΗΕ, να «Σταματήστε την Πορεία προς τον Πόλεμο». Σχολιάζοντας την πρόσφατη Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας και τη Nuclear Posture Review που δημοσίευσε η αμερικανική κυβέρνηση, ο πρώην σοβιετικός ηγέτης υπογραμμίζει ότι αυτές προσανατολίζουν την αμερικανική πολιτική προς ένταση των «πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών ανταγωνισμών παγκοσμίως» και στην ανάπτυξη νέων, πιο «ευέλικτων» πυρηνικών όπλων, κάτι που, όπως λέει, κατεβάζει ακόμα περισσότερο το «κατώφλι» χρήσης των πυρηνικών όπλων. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζει ο κ. Γκορμπατσώφ που ο Πρόεδρος Πούτιν έκανε τη γνωστή ομιλία με την οποία ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων, που δεν διαθέτει ακόμα άλλη χώρα στον κόσμο.
Ο πρώην Σοβιετικός Πρόεδρος υπενθυμίζει επίσης ότι το πολύ έγκυρο Δελτίο Ατομικών Επιστημόνων (Bulletin of Atomic Scientists), που εκδίδεται στο Σικάγο, έβαλε το περίφημο, συμβολικό ρολόι Doomsday Clock μισό λεπτό κοντύτερα στα μεσάνυχτα τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε ένα επίπεδο απόστασης από παγκόσμια καταστροφή που δεν έχει σημειωθεί μετά το 1953, ούτε δηλαδή κατά την κρίση της Κούβας.
Η κύρια ευθύνη για τον τερματισμό του παρόντος επικίνδυνου αδιεξόδου ανήκει στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, υπογραμμίζει ο Γκορμπατσώφ, για να τονίσει στη συνέχεια ότι αυτό δεν φτάνει. Δύο πρόσωπα, λέει, δεν επαρκούν για να αποσυναρμολογήσουν όλα τα ζητήματα που συσσωρεύτηκαν επί χρόνια. Πρέπει επίσης να κινητοποιηθούν οι επιστήμονες, πρέπει να διερωτηθούμε “Που είναι τα Ηνωμένα ‘Εθνη, που είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας, που είναι ο Γενικός του Γραμματέας;», υποστηρίζει προτού προτείνει μια σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
Μια τρίτη φωνή αγωνίας προέρχεται από τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας που είχε το θάρρος να αγνοήσει το κλίμα στο κοινοβούλιό του, ακόμα και τις επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος από την «μπλερική», «δεξιά» πτέρυγα του ίδιου του κόμματός του, επιχειρώντας να ανακόψει την πορεία προς μια πολύ έντονη επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Ελπίζει κανείς ότι αυτές οι φωνές της λογικής, εξαιρετικά μειοψηφικές και ελάχιστα προβαλλόμενες στα διεθνή ΜΜΕ, σε έναν κόσμο η πολιτική συνείδηση του οποίου έχει υποχωρήσει σε επίπεδα που δύσκολα ξαναβρίσκει κανείς σε όλη την νεώτερη ιστορία, θα μπορέσουν και θα προλάβουν να γίνουν ο καταλύτης για μια ευρύτερη «εξέγερση» της παγκόσμιας κοινής γνώμης, μόνης ικανής ίσως να σταματήσει μια παγκόσμια καταστροφή προς την οποία όλες σχεδόν οι παρατηρούμενες τάσεις διεθνώς συμβάλλουν, ώστε η παρούσα γενηά ανθρώπων να μην είναι και η τελευταία!
Σε τελική ανάλυση, ακόμα και στην εποχή των πυρηνικών, των κυβερνητικών και των άλλων όπλων μαζικής καταστροφής, ισχύει ο ορισμός του Κλαούζεβιτς για τον Πόλεμο, ως συνέχεια της Πολιτικής, και όχι για την Πολιτική ως συνέχεια του Πολέμου, που είναι η επιδίωξη του σύγχρονου διεθνούς Μιλιταρισμού. Αλλά πρέπει βέβαια η Πολιτική να κάνει εγκαίρως την εμφάνισή της.
 -----------------


Ρωσια προς ΗΠΑ: Μην χτυπατε τη Συρια! Ψυχρος και Θερμος Πολεμος

(Μόσχα), του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Κάθε μέρα που περνάει, επιδεινώνεται το κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Δυτικών σε όλα τα μέτωπα, ενώ αυξάνεται ακόμα και η πιθανότητα άμεσης εμπλοκής ρωσικών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, τουλάχιστο στη Μέση Ανατολή.
Προχθές, ο επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων του ρωσικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ρουντσκόι, έκανε λόγο στην τηλεόραση «Ρωσία 24», για ενδείξεις προετοιμασίας των αμερικανικών δυνάμεων στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα για πιθανό πλήγμα με πυραύλους Κρουζ. Πριν λίγες μέρες, ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Γκεράσιμωφ απείλησε τους Αμερικανούς ότι δεν θα διστάσει να πλήξει δυνάμεις τους, που θα βομβαρδίσουν ενδεχομένως τη Δαμασκό ή άλλα σημεία της συριακής επικράτειας, όπου βρίσκεται ρωσικό στρατιωτικό ή άλλο προσωπικό. Είχε προηγηθεί δήλωση της αμερικανίδας Πρέσβειρας στον ΟΗΕ Νίκι Χάλευ, που δεν απέκλεισε την ανάληψη «μονομερούς» στρατιωτικής δράσης στη Συρία.
«Η Μόσχα εκτιμά ότι οι Αμερικανοί σχεδιάζουν κάποια επίθεση στη Μέση Ανατολή, που να θεωρηθεί ήττα των Ρώσων, να αποδοθεί στον Πούτιν και να χρησιμοποιηθεί σε σχέδιο «αλλαγής καθεστώτος» στην ίδια τη Ρωσία», μας λέει άριστα ενημερωμένος παρατηρητής στη ρωσική πρωτεύουσα, προσθέτοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο Ρώσος Πρόεδρος εκφώνησε την ομιλία της 1ης Μαρτίου με την οποία αποκάλυψε την ύπαρξη των νέων πυρηνικών όπλων που ανέπτυξε ή αναπτύσσει η χώρα του και δεν άφησε καμιά αμφιβολία για το ότι θα διατάξει χρήση πυρηνικών όπλων αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση, ανεξαρτήτως πιθανών συνεπειών.
Είναι γεγονός ότι η πολύ μεγάλη παραμένουσα πολιτική ισχύς του κ. Πούτιν στο εσωτερικό της Ρωσίας στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι η ιστορικά διαπιστωμένη δύναμη του ρωσικού εθνισμού, η αίσθηση ότι ο Ρώσος Πρόεδρος υπερασπίζεται τη χώρα του, σε αντίθεση με αυτό που έκαναν ο Γκορμπατσώφ και ο Γέλτσιν, με αποτέλεσμα τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας και της Μέσης Ανατολής και την επέκταση του ΝΑΤΟ, ακόμα και μέσα στην πρώην σοβιετική επικράτεια, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στη Μόσχα για να επιτρέψει τη γερμανική ενοποίηση.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ανάμνηση της τραγωδίας που έζησαν οι χώρες της πρ. ΕΣΣΔ κατά τη δεκαετία του 1990, όταν γνώρισαν πιθανώς τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή της βιομηχανικής εποχής, εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και διαφόρων θεωρητικών της θεραπείας σοκ, όπως ο Τζέφρευ Σαχς.
Ο ρωσικός πληθυσμός παρότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, ιδίως στις επαρχίες, και δεν του αρέσει καθόλου η έκταση της διαφθοράς που συνεχίζει να τρώει τα σωθικά της χώρας, προτιμά εν τέλει τη σταθερότητα από νέα νεοφιλελεύθερα, φιλοδυτικά πειράματα. Ιδίως ότι θυμούνται την φοβερή καταστροφή της δεκαετίας του 1990, που συνόδευσε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Σημειωτέον ότι ο κ. Πούτιν, σε μια αποστροφή της ομιλίας του της 1ης Μαρτίου, υπογράμμισε ότι και κάθε επίθεση εναντίον συμμάχων της Ρωσίας θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Ρωσίας και θα αντιμετωπισθεί ανάλογα. Δεν προσδιόρισε ποιες χώρες είναι οι «σύμμαχοι» της Μόσχας για τις οποίες ισχύει αυτή η εγγύηση, οπωσδήποτε όμως αυτή η δήλωση εισήγαγε εκ των πραγμάτων έναν περαιτέρω μεγάλο βαθμό στρατηγικής αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο σύνολο των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.
Οι εξελίξεις στη Συρία συμπίπτουν με δραματική επιδείνωση του διεθνούς πολιτικού κλίματος, που δεν έχει πολλά προηγούμενα ούτε και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, με τη Ρωσία κατηγορούμενη διεθνώς περίπου για τα πάντα. Είναι τέτοιο το διεθνές κλίμα, που στο Λονδίνο τουίτ απέδωσαν στη Μόσχα ακόμα και την κακοκαιρία που έπληξε τη βρετανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία συνωμοσίας, ο Πούτιν εξαπέλυσε και μετεωρολογικό πόλεμο κατά της Βρετανίας!!!
Αν οποιοσδήποτε σχεδιάζει όντως πόλεμο, αυτό είναι το κατάλληλο πολιτικό κλίμα. Μια άλλη διαφορά με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, είναι η απουσία, κατά τα φαινόμενα, αξιόπιστων διαύλων επικοινωνίας, κάποιου μίνιμουμ κανόνων αλληλεπίδρασης και επίσης μιας οποιασδήποτε συναντίληψης μεταξύ των πυρηνικών υπερδυνάμεων.
Όπως μας λέει βετεράνος Αμερικανός σοβιετολόγος, το σημερινό πολιτικό προσωπικό της Δύσης έχει διαμορφώσει την άποψή του για τον κόσμο κατά την ειδική εποχή της σοβιετικής κατάρρευσης και δεν μπορεί να αποδεχθεί ψυχολογικά την επιστροφή της Ρωσίας με αξιώσεις ισοτιμίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. «όμως, κινδυνεύει να γίνει καταστροφή αν βλέπουν στη Ρωσία ένα Ιράκ, μια Λιβύη ή μια Γιουγκοσλαβία», προσθέτει.
«Δεν μας επέτρεψαν να δούμε το θύμα της επίθεσης, δεν μας έδωσαν δείγμα της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε, δεν δέχτηκαν πρότασή μας για κοινή έρευνα», λέει στο ΑΜΠΕ Ρώσος κυβερνητικός παράγων, αναφερόμενος στην υπόθεση του Ρωσο-Βρετανού διπλού πράκτορα που έγινε στόχος επίθεσης με νευροπαραλυτικό αέριο στη Βρετανία. Ενώ ο Λεονίντ Σλούσκι, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Δούμας, μας λέει «Η προσωπική μου γνώμη, και το τονίζω, είναι αυστηρά προσωπική, είναι ότι η επίθεση αυτή έγινε για να αμαυρωθεί η διεθνής εικόνα της Ρωσίας”.
Όσα συμβαίνουν τώρα διεθνώς, το μόνο που κάνουν στη Ρωσία είναι να εμπεδώνουν στην πολιτική και κρατική ελίτ της χώρας τη βαθειά πεποίθηση ότι δέχεται επίθεση από τη Δύση.
Είναι ακριβώς η αντίθετη από την πολιτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος Μπους πατήρ και η οποία επέτρεψε στον καιρό της την ομαλή «αυτοκτονία» της Σοβιετικής Ένωσης.
Όλα αυτά ελάχιστα βέβαια επηρεάζουν τις σημερινές προεδρικές εκλογές στη χώρα, για τις οποίες ο ίδιος ο Πούτιν είναι το αναμφισβήτητο φαβορί, για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω. Το πραγματικό διακύβευμα στη Ρωσία δεν είναι αν θα εκλεγεί ο Πούτιν, αλλά ποιος θα τον διαδεχθεί όταν έρθει η ώρα. Επ’ αυτού όμως, το ρεπορτάζ είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο.
19 Μαρτίου 2018

Σχόλια