Πώς η Ιταλία μπορεί να φέρει την… καταστροφή

Τους λόγους για τους οποίους οι Ιταλοί μετατράπηκαν σε ευρωσκεπτικιστές εξηγεί ο M. Wolf. Πώς η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ευθεία σύγκρουση και γιατί η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να παρέμβει. Ποιο είναι το «καλό» σενάριο.
Τις αιτίες για τις οποίες η Ιταλία δεν είναι πια ερωτευμένη με την Ευρώπη αναλύει Martin Wolf, γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, στη σκιά του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

  • Θυμίζει ότι οι Ιταλοί ήταν οι πλέον παθιασμένοι οπαδοί του ευρωπαϊκού πρότζεκτ, αλλά εξηγεί ότι πίσω από τις εξελίξεις κρύβεται η απόδοση της ίδιας της ευρωζώνης.



Η Ιταλία δεν έχει ανακτήσει τα επίπεδα του κατά κεφαλήν ΑΕΠ που είχε προ της κρίσης του 2007 σε αντίθεση με τη Γερμανία αλλά και το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Βαρύνεται με τεράστιο χρέος και εν πολλοίς η ανάπτυξή της εξαρτάται από την πολιτική της ΕΚΤ.

Το χάσμα με το Βορρά είναι τεράστιο. Η απασχόληση (ηλικίες 15-64) είναι πάνω από 75% στη Γερμανία και κάτω από 60% για την Ιταλία.

Το ερώτημα είναι πως θα επηρεαστεί η Ευρώπη από τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λίγκα του Βορρά εκλέχθηκαν για να απορρίψουν την κοινή συνισταμένη της Ευρώπης, τονίζει ο Μ. Wolf. Διεκδικούν το δικαίωμα να ξοδέψουν περισσότερα σε τομείς, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και να ανατρέψουν ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.

  • Όλα δείχνουν ότι θα οδηγηθούμε σε μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη περιλαμβανομένης την ΕΚΤ. Αν αυτό δημιουργήσει κρίση στην αγορά χρέους θα είναι πολύ δύσκολο να επέμβει η Κεντρική Τράπεζα, καθώς η Ρώμη θα έχει παραβιάσει τους κανόνες.

  • Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί, τονίζει. Θα έχουμε κρίση ή θα υποχωρήσουν τα δυο κόμματα; Αυτό που φοβίζει, συμπληρώνει, είναι ότι αν αυτά τα κόμματα αποσυρθούν μπορεί να αντικατασταθούν από άλλα πιο ακραία.

Δίνοντας και μια θετική νότα υποστηρίζει ότι η ιταλική οικονομία βελτιώνεται και θα συνεχίσει. Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα και η κυβέρνηση θα κάνει κάποια πράγματα ώστε να δείξει ότι τηρεί τις υποσχέσεις, χωρίς να παραβιάσει κάθε ευρωπαϊκό κανόνα.

Ετσι θα ξεχάσουμε τους εφιάλτες, καθώς το ενδεχόμενο σπασίματος της ευρωζώνης είναι τρομακτικό. Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως άλλες χώρες στο παρελθόν…


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
ΠΗΓΗ

Σχόλια